Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat ieri ca alti doi militari in rezerva sunt anchetati in cazul scurgerilor de informatii cu caracter secret de la MApN. Prezent la Alba Iulia, Atanasiu a precizat ca au fost descoperite alte doua
Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat ieri ca alti doi militari in rezerva sunt anchetati in cazul scurgerilor de informatii cu caracter secret de la MApN. Prezent la Alba Iulia, Atanasiu a precizat ca au fost descoperite alte doua cadre militare, astazi aflate in rezerva, care detin informatiile secrete privind operatiunile din Irak si Afganistan scurse in presa. Ministrul nu a dorit sa faca publice numele celor doi, dar a precizat, potrivit postului de televiziune Realitatea Tv, ca acestia vor face obiectul si unei anchete penale. De asemenea, Teodor Atanasiu a mai declarat ca nu stie daca in acest scandal vor mai aparea si alte nume de ziaristi.
Reamintim ca la inceputul lunii februarie ziarul ZIUA a primit la redactie un CD ce continea mai multe informatii militare secrete, precum cheile de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni in afara granitelor tarii sau date privind baza americana de la Kandahar (Afganistan). CD-ul, care a fost primit si de catre cotidianul "Romania libera", a fost predat SRI-ului, dar si serviciului de informatii din cadrul Armatei.
In data de 9 februarie, a avut loc prima arestare in acest caz, plutonierul in rezerva Ionel Popa ajungand dupa gratii. Acesta a fost insa eliberat de curand in urma unei solicitari facute in acest sens chiar de catre procurori. De asemenea, au fost audiati mai multi ziaristi de la cotidianele ZIUA si "Romania libera". Mai mult, corespondentul din Focsani al ziarului "Romania libera", Marian Garleanu, a fost arestat de catre Curtea de Apel Bucuresti, el fiind insa eliberat dupa 24 de ore de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au decis ca masura luata de instanta inferioara este nejustificata. La randul sau, colaboratorul din Focsani al ziarului ZIUA, Sorin Oancea, a fost pus sub invinuire, fiind acuzat, la fel ca si Marian Garleanu si Ionel Popa, de detinere si transmitere de date cu caracter secret. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.