Romania are posibilitatea sa cesioneze sau sa transfere dreptul sau de creanta fata de Irak, daca va identifica o firma care poate garanta si achita statului roman suma de 976,9 milioane de dolari, reprezentand datoria ce urmeaza sa fie restituita de
Romania are posibilitatea sa cesioneze sau sa transfere dreptul sau de creanta fata de Irak, daca va identifica o firma care poate garanta si achita statului roman suma de 976,9 milioane de dolari, reprezentand datoria ce urmeaza sa fie restituita de partea irakiana, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Prevederea este cuprinsa in acordul interguvernamental romano-irakian semnat anul trecut, prin care partea irakiana s-a angajat sa restituie, in maxim 23 ani, cel putin 976,9 milioane de dolari din datoria acumulata in timp fata de Romania. In document se mentioneaza ca partea romana va putea cesiona sau transfera dreptul de creanta, partial sau in totalitate, cu acordul scris al partii irakiene. Actiunea de cesiune va fi posibila in cazul in care se va identifica o firma avand capacitatea financiara sa garanteze si sa achite statului roman 976,9 milioane de dolari. Irakul a recunoscut o datorie de 2,5 miliarde de dolari, din care 1,66 miliarde de dolari reprezinta principalul datoriei si peste 800 de milioane de dolari dobanzi penalizatoare. In urma negocierilor dintre cele doua parti s-a gasit o formula prin care Romania va recupera cel putin 976,9 milioane de dolari din datorie. Termenii intelegerii stabilesc, la fel ca pentru celelalte state membre ale Clubului de la Paris, o reducere de 30% a datoriei imediat dupa ratificarea de catre Guvern a acordului de rambursare. Guvernul a aprobat, in sedinta din aceasta saptamana, acordul semnat anul trecut. Prima transa de plata a datoriei urmeaza sa fie achitata la 1 ianuarie 2009, iar ultima la 1 martie 2028. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.