"Arhitectura" (nr. 40, dec. 2005-ian. 2006), revista a Uniunii Arhitectilor din Romania, se afla la centenar, fiind fondata in 1906 de G. Sterian. In "Meta-city", editorialul lui Constantin Goagea, vedem "orasul numit Europa": conform ideii grupului
"Arhitectura" (nr. 40, dec. 2005-ian. 2006), revista a Uniunii Arhitectilor din Romania, se afla la centenar, fiind fondata in 1906 de G. Sterian. In "Meta-city", editorialul lui Constantin Goagea, vedem "orasul numit Europa": conform ideii grupului italian Multiplicity, Europa este un "oras policentric, cu diverse densitati de populatie, geografii diverse, dezvoltari inegale". Rapid asimilat in diferite medii de idei si de afaceri, "Meta-city"-ul este si tema Bienalei de arhitectura de la Venetia din anul acesta. Este evidenta transdisciplinaritatea termenului prin cooptarea unor concepte de politica si de sociologie in perspectiva arhitecturala: "indica o realitate post-oras, si deseori il gasim alaturat ideii de conurbatie, adica aglomerari de diverse dezvoltari industriale, comerciale, toate legate de mijloace de transport din ce in ce mai rapide". Aplicatii ale conceptului se citesc in profilurile arhitectilor contemporani David Chipperfield, Erick van Egeraat (despre ce inseamna pentru arhitectul occidental "a merge in Est") si Alvaro Siza (intr-un interviu luat de Stefan Ghenciulescu). Dintre realizarile romanesti, "Arhitectura" prezinta un imobil de birouri si apartamente realizat de Corina Dandareanu Lazaro si un proiect de restaurare al arh. Gabriela Tabacu. Istoria este prezenta in articolul Reginei Stephan despre modernistul "Erich Mendelsohn (1887-1953) - un arhitect evreu si german al secolului al XX-lea".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.