In caz de cutremur, accident chimic sau alte calamitati, doar jumatate dintre locuitorii Capitalei ar putea fi salvati. "Dotarile echipelor de interventie sunt insuficiente si lipseste coordonarea investitiilor, la nivel de primarii de sector, pentru
In caz de cutremur, accident chimic sau alte calamitati, doar jumatate dintre locuitorii Capitalei ar putea fi salvati. "Dotarile echipelor de interventie sunt insuficiente si lipseste coordonarea investitiilor, la nivel de primarii de sector, pentru achizitia de echipamente. La ora actuala, cu dotarile existente si personalul abilitat, putem acoperi doar 50% din necesarul orasului", a declarat ieri, Mioara Mantale, prefectul Capitalei in cadrul unei intalniri cu reprezentantii tuturor departamentelor si institutiilor abilitate sa intervina in caz de urgenta.
Mantale a afirmat ca de 10 ani nu s-au investit fonduri pentru situatii de urgenta. Generalul de brigada Aurel Udor, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, a mai spus ca masinile aflate in dotare sunt insufieicente si, in plus, acestea ar fi trebuit casate cu mult timp in urma. In plus, in Romania, nu exista forta profesionista de interventie in caz de incendii, calamitati naturale, operatiunile desfasurandu-se in cele mai multe situatii cu militari in termen si cu voluntari. In caz de cutremur, Capitala se mai confrunta cu o problema: lipsa aparatelor pentru cautarea supravietuitorilor. In caz de cutremur, potentialii raniti nu ar avea unde si cu ce sa fie transportati, numarul salvarilor fiind insuficient, iar majoritatea spitalelor s-ar prabusi la primul cutremur de intensitate mai mare. Tot in caz de cutremur, numarul de avarii care ar rezulta in urma miscarii telurice ar depasi cu mult capacitatea de interventie a regiilor, retelele de distributie ale apei si agentului termic implinind, in majoritatea zonelor din Bucuresti, suta de ani. Intr-o zi "normala", fara evenimente, RADET si Apa Nova intervin in medie la cate zece avarii. In alte situatii critice care ar necesita adapostirea populatiei, bucurestenii ar ramane pe afara deoarece peste 90% din adaposturi au alta destinatie. "Din punct de vedere al alarmarii si gestionarii unei crize majore in Bucuresti, in momentul de fata suntem descoperiti", recunosc responsabilii pentru situatii de urgenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.