Grupul socialistilor din Parlamentul European se pregateste sa vina in Romania pentru a monitoriza partidul-frate, PSD-ul, despre ale carui probleme a aflat in sfarsit. Aceste probleme sunt legate mai ales de modul in care Adrian Nastase si-a faurit
Grupul socialistilor din Parlamentul European se pregateste sa vina in Romania pentru a monitoriza partidul-frate, PSD-ul, despre ale carui probleme a aflat in sfarsit. Aceste probleme sunt legate mai ales de modul in care Adrian Nastase si-a faurit consistenta avere, dar ar putea sa se extinda si asupra altor membri notabili, cu averi fabuloase.
Din cauza acestei averi, dl. Nastate a cedat la presiunea partidului si a renuntat la functia de conducere. Dar se agata cu incapatanare de functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Nu e nici o problema, e o functie publica si nu implica nici o chestiune de onoare. Nu numai ca poate influenta agenda legislativa a acestei coalitii care are un suport fragil, dar este in puterea lui sa decida si rezultatul unui vot asupra dreptului procurorilor de a-i perchezitiona casele.
Presupun ca vizita dlui Wiersma din Olanda si a dlui Svoboda din Republica Ceha a fost maiestrit regizata de eminentele cenusii din Fundatia "Ovidiu Sincai". Este meseria lor sa-i confere fiecarui membru al PSD de la Iliescu incoace o imagine splendida, pentru Occident, iar pentru propriii lor adversari, mai ales pentru presedinte, una de dictatori in devenire. Aceasta fundatie a PSD primeste chiar fonduri frumusele de la Consiliul Europei, lucru care n-ar trebui sa surprinda pe nimeni. Un grup constituit in 1949 pentru a proclama libertatile democratice in fata tiraniei sovietice este acum scena pe care evolueaza cei precum dl. Dick Marty al Elvetiei, urmarind sa-si formeze o agenda eminamente anti-occidentala, sub masca unei aparente lupte pentru drepturile omului.
Fara indoiala ca oaspetii socialisti vor fi fost bine instruiti de Mircea Geoana, care se doreste "singurul comandant de osti". Izolarea lui Adrian Nastase va fi probabil confirmata.
Dl. Wiersma ar trebui sa observe contrastul dintre etica publica din tara sa si cea din Romania. In 2001 guvernul socialist a demisionat dupa ce Olanda fusese criticata de un raport ONU pentru esecul din 1995: reprezentantii sai pacificatori din ONU nu reusisera sa opreasca masacrarea a 7.000 de musulmani in Bosnia. Asumarea responsabilitatii i-a adus fostului prim-ministru Wim Kok multa credibilitate. Dar in ceea ce priveste esecul trupelor sale, el s-a dovedit a fi mult mai putin responsabil decat au fost Bush si Blair fata de dezastrul pe care l-au prezidat in Irak. Oricum, el a simtit ca era timpul sa renunte la functie.
Daca oaspetii socialisti sunt convinsi de briefing-ul oferit de camarazii lor de aici, probabil ca vor critica deschis lupta acestui guvern impotriva coruptiei. Avocatul militant pentru drepturile omului care conduce acum Ministerul Justitiei si-a pierdut capul si a pornit sa distruga acele puncte ale Constitutiei din 2003 care au facut din Romania un stat de drept, in care s-a instaurat in sfarsit separatia puterilor.
Ce se va intampla daca se vor intoarce la Bruxelles si vor recomanda amanarea aderarii Romaniei la UE? Nu putem exclude aceasta ipoteza. Alegerile din Franta se apropie si socialistii francezi stiu ca voturile nu se obtin prin adoptarea unei viziuni populiste asupra Romaniei.
Daca misiunea socialistilor impune amanarea aderarii, sa nu va asteptati ca partidul lui Geoana sa sufere si sa se lamanteze. Ar insemna ca nici un prim-ministru liberal nu va fi considerat capabil sa conduca Romania spre UE. Baronii PSD s-au inavutit din deturnare de fonduri UE, oricum. Intarzierea in implementarea standardelor UE care ar imblanzi capitalismul salbatic din Romania va aduce un ranjet pe chipurile anumitor oligarhi care au insistat intotdeauna pe ideea ca Romania adera la UE prea devreme.
Oare domnii Wiersma si Svoboda stiu ca la Bucuresti li s-a pregatit un scenariu? Ca se asteapta ca ei sa consolideze ascensiunea lui Geoana in partid si sa acuze ca dificultatile Romaniei in drumul aderarii sunt din cauza deciziilor luate dupa 2004, cand PSD a intrat in opozitie? Oare le pasa?
In perioada 2004 - 2005 i-am scris de mai multe ori lui Poul Rasmussen, seful socialistilor din Occident. L-am avertizat ca in PSD exista inca reformatori ipocriti, ca el impreuna cu colegii lui nu face decat sa se discrediteze crezand in imaginile false fabricate de Geoana. Dar nu am primit nici un raspuns.
La vremea nasterii lui Iisus, un inger le-a vestit Celor Trei Magi, sfatuindu-i sa mearga acasa si sa nu se opreasca la curtea Regelui Irod. Daca delegatia socialistilor vine la Bucuresti, ar trebui cel putin sa se informeze serios, si nu sa fie multumiti cu viziunea pe care le-o livreaza curtenii PSD. Un sir de figuri din PSD, construite pe calapodul lui Irod, a facut din societatea romaneasca o rana. E nevoie de o autentica alternativa social-democrata din partea stangii. Daca aceasta delegatie devine doar un pion in jocurile pentru putere ale PSD-ului, atunci probabil ca aceasta speranta se va amana la infinit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.