Atacata la iesirea de la DNA, Cristina Popa, martor in Dosarul Zambaccian a ajuns sa se teama chiar si de ochii presei. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, declarase marti ca o persoana audiata in acest dosar a fost amenintata cu moartea, "ca va fi
Atacata la iesirea de la DNA, Cristina Popa, martor in Dosarul Zambaccian a ajuns sa se teama chiar si de ochii presei. Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, declarase marti ca o persoana audiata in acest dosar a fost amenintata cu moartea, "ca va fi stropita cu motorina si i se va da foc", fara a preciza insa numele. In urma investigatiilor jurnalistice, am aflat ca persoana amenintata este bacauanca Cristina Popa. Aceasta este economist de profesie. Numele ei apare in Dosarul Zambaccian datorita implicatiilor ca actionar in firma Vertcon SA, in care detine 50% din actiunile societatii. Initial printre actionarii firmei s-au numarat si Sergiu Sechelariu si Irina Jianu, doua nume grele in Dosarul vilei din Zambaccian. In prezent, cei doi s-au retras din respectiva firma. Poate martorul cheie Cristina Popa ar cunoaste mai multe din operatiunile care sunt sub semnul intrebarii la DNA, intrucat aceasta a fost consilier economic la FPP II Moldova in timpul "domniei" lui Corneliu Iacubov, la societatea Selena SRL a lui Dumitru Sechelariu, fratele lui Sergiu, cat si la firmele Conimpuls si Durimpuls in care actionari principali erau Sergiu Sechelariu si Irina Jianu. Pe vremea in care Popa lucra la societatea Selena SRL a lui Dumitru Sechelariu, nimic nu se semna si facea fara acordul sau.
Toate drumurile duc spre Zambaccian
Societatea Vertcon SA, a carei actionar majoritar este Cristina Popa se afla intr-o stransa relatie cu firma Conimpuls SA a lui Sergiu Sechelariu, cea care a efectuat lucrari la vilele fostului premier Adrian Nastase, din Bucuresti Str. Zambaccian precum si la ferma de la Cornu, Prahova. De altfel, Popa este si contabilul sef al acestei firme. Gurile rele vorbesc ca Cristina Popa este un personaj cheie in derularea afacerilor din Bacau fiind o apropiata, in afara celor amintiti mai sus si a lui Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert Bacau. Ea a fost introdusa in lumea afacerilor grele chiar de catre cei care au infiintat in 1990 Camera de Comert Bacau (Iacobov, Simovici si Vranceanu).
O firma ce se vrea a fi cu greutate
Vertcon, desii nu se poate spune ca este o firma de marca s-a situat totusi, anul trecut, pe locul 3 in topul firmelor bacauane ca profit. Are un numar de 44 de salariati iar profitul brut este de 34 de miliarde de lei vechi, la o cifra de afaceri de aproximativ 220 miliarde lei. Societatea este inregistrata la o adresa din Bacau unde Popa a detinut o garsoniera, pe care a vandut-o, fara a inscrie modificarile la registru asa cum prevede legea. Tot Popa detine 95% din societatea AS Prest, creata in 2005, a carei adresa coincide de aceasta data cu domiciliul, la care reporterii ZIUA au surprins-o vadit speriata, intrand in curte.
Vecini de interese, dar si de imobil
Vertcon si Conimpuls se afla in aceeasi cladire, in parte proprietari, impreunsa cu SIF Moldova, ex FPP 2 Moldova a lui Corneliu Iacubov. De mentionat este ca de aceasta cladire se leaga un alt scandal in care implicat este si numele fostei atlete Doina Melinte. Care in calitate de sef al sportului bacauan a cedat in mod gratuit la propriu si la figurat o parte din cladire, care apartinea defunctului Minister al Sportuilor, lui Sergiu Sechelariu. La ultimele doua etaje ale somptuoasei cladiri a SIF-ului, care adaposteste cele doua firme, Conimpuls si Vertcon se afla unul din cele mai luxoase restaurante bacauane, care apartin, la fel, lui Sergiu Sechelariu si Corneliu Iacubov. Imobilul troneaza intr-o zona centrala. Multi dintre cetatenii orasului spun, in surdina, ca la Bacau, constructiile si termopanele au miros de motorina RAFO, cu bilete la ordin avalizate de FPP II Moldova.
Caracatita bacauana devine periculoasa
Si legaturile sale cu Irina Jianu, inculpata in dosarul Zambaccian sunt de notorietate, nu numai prin prisma firmelor in care au fost actionare. Afaceristele fiind si prietene. O alta persoana din anturajul celor doua, Deju Vasile, ex director general la Conimpuls SA, a fost audiata in calitate de martor in Dosarul Zambaccian. Si asta este doar o parte din caracatita care se invarte in jurul afacerilor din Bacau si nu in ultimul rand in cea a caselor lui Nastase.
Plecati pe urmele Cristinei Popa ne-am lovit de o tacere mormantala. Sosita ieri dupa-amiaza de la Bucuresti, a dat fuga acasa unde s-a ascuns pur si simplu. Fara sa mai raspunda nici pe telefonul fix, nici pe cel mobil. Pe starda pe care se afla vila sa, forfotea ieri o multime de politisti si jandarmi. Oamenii din zona vorbesc chiar de includerea contabilei in programul de Protectie a Martorilor. Contactata de catre reporterii ZIUA, Popa a refuzat sa vorbeasca cu presa, spunand ca nu are nimic de declarat si nu intelege de ce e asa de multa agitatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.