"In aprilie 2004 nu a fost inregistrata o manipulare a pietei de capital", a declarat ieri, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, liberalul Varujan Vosganian. El a mentionat ca aceasta concluzie a fost desprinsa dupa audierea membrilor Co
"In aprilie 2004 nu a fost inregistrata o manipulare a pietei de capital", a declarat ieri, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, liberalul Varujan Vosganian. El a mentionat ca aceasta concluzie a fost desprinsa dupa audierea membrilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de catre senatorii Comisiei, care au dorit sa afle daca in aprilie 2004 - momentul in care a fost listata la Bursa compania Rompetrol si s-a inregistrat tranzactionarea unui volum mare de actiuni - a fost sau nu vorba de o manipulare a pietei. El a mentionat ca a existat in perioada respectiva o sesizare din partea inspectorului general al bursei legata de o posibila manipulare de piata. "In legatura cu aceasta sesizare s-au pronuntat atat executivul, cat si comitetul bursei care au spus ca nu a existat o manipulare. CNVM a dat in unanimitate verdictul ca nu poate fi dovedita o astfel de manipulare si anume ca nu sunt argumente suficiente pentru a se sustine asa ceva", a spus senatorul PNL. El a explicat ca potrivit legilor in vigoare, decizia CNVM putea fi atacata in contencios administrativ. Cum nu a fost atacata, a continuat Vosganian, comisia de buget - finante a Senatului respecta decizia CNVM. Presedintele Comisiei a explicat ca, daca se constata o incalcare a intereselor actionarilor Rompetrol, acestia puteau sa ridice problema in Adunarea Generala, iar acolo se putea decide sanctionarea administratorilor.
Investitorii straini, retinuti fata de Bursa
Pe de alta parte, Varujan Vosganian a atras atentia ca in ultimele zile se poate observa o retinere a investitorilor straini de a veni pe bursa, lucru care poate fi corelat cu punerea sub invinuire a doi dintre membrii CNVM. Vicepresedintele CNVM Gabriel Miclaus si colegul sau, Victor Eros, sunt acuzati de Parchetul General intr-un dosar aflat pe rolul acestei instante, in care este cercetat si Dinu Patriciu pentru infractiuni de natura economica. "Din punctul de vedere al tuturor autoritatilor statului trebuie manifestata maxima prudenta, iar investigatiile trebuie facute cu discretie", a spus senatorul PNL.
"Sursele judiciare" au "bagat" Rompetrol in presa
Aproximativ 69% dintr-un total de 2220 articole de presa publicate pe parcursul ultimilor doi ani in care au fost anuntate sau comentate diverse informatii legate de cercetarile declansate impotriva unor membri ai managementului Rompetrol au avut la baza "surse judiciare" sau surse independente companiei, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Relatii Publice si Comunicare al grupului petrolier. Restul de 31% din articole au pornit de la comunicatele si declaratiile oficiale ale Rompetrol, se arata intr-un comunicat al companiei. Materialul a fost elaborat ca urmare a informatiilor preluate de mass media la sfarsitul saptamanii trecute conform carora "procurorii sustin ca Dinu Patriciu ar fi <<incercat zadarnicirea aflarii adevarului, data fiind mediatizarea excesiva a cauzei, prin conturarea unui curent de opinie favorabila inculpatului cu consecinta influentarii martorilor si a celorlalte parti din dosar>>", mentioneaza sursa citata. Analiza, realizata in intervalul mai 2004 - februarie 2006, a avut in vedere materiale din presa scrisa si relatari ale principalelor televiziuni privind desfasurarea anchetei Parchetului National Anticoruptie si apoi a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in cazul Rompetrol. "Precizam ca declaratiile si comunicatele Rompetrol au fost generate, in majoritatea lor, ca reactii la pozitiile oficiale exprimate de organele de ancheta. In aceste comunicate, Rompetrol a explicat si a adus continuu dovezi impotriva acuzatiilor emise, in spiritul deschiderii, transparentei si colaborarii cu organele de ancheta de care a dat dovada pe tot parcursul cercetarilor", se mai arata in comunicat.
Pe de alta parte, actiunile Petromidia care se tranzactioneaza pe bursa au inceput sa-si revina, acestea consemnand o crestere cu 2,21% (de la 9,50 lei/actiune, marti, la 9,71 lei/actiune, ieri). Reamintim, marti, dupa ce s-a anuntat ca actiunea procuraturii privind arestarea preventiva a lui Dinu Patriciu va fi judecata maine, in loc de 3 martie, titlurile Petromidia au scazut cu aproape 15%.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.