Plajele inchiriate vin cu obligatii pentru agentii economici. Acestia vor trebui sa ofere turistilor conditii decente de igiena si sa-i fereasca de vanzatorii ambulanti. Utilizarea plajelor in scop turistic se va face numai de catre operatorii econom
Plajele inchiriate vin cu obligatii pentru agentii economici. Acestia vor trebui sa ofere turistilor conditii decente de igiena si sa-i fereasca de vanzatorii ambulanti. Utilizarea plajelor in scop turistic se va face numai de catre operatorii economici care au incheiat contract de inchiriere cu administratorul plajelor (Administratia Nationala Apele Romane) si care detin autorizatii turistice emise de catre autoritatea centrala pentru turism.
Potrivit unei ordonante emise ieri de Guvern, operatorii care au inchiriat plaje de la ANAR trebuie sa permita accesul si libera circulatie a turistilor, sa curete zilnic suprafata inchiriata, sa mentina in buna stare de functionare dotarile din zona, inclusiv cele de agrement, sa asigure conditiile sanitare si de protectie a mediului in apa si pe plaja. Plaja trebuie amenajata corespunzator si serviciile turistice asigurate de la inceputul sezonului estival, respectiv 1 mai, si pana la inchiderea lui, pe data de 30 septembrie. Firmele trebuie sa amplaseze pe plaja cel putin o cabina de schimbat vestimentatia pentru fiecare 100 de persoane, cel putin un cos de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor amplasate la fiecare 250 de metri patrati, rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati si un sistem de semnalizare a conditiilor de imbaiere. Noul act normativ interzice comertul ambulant si camparea pe plaja si stabileste criterii minime privind utilizarea plajelor in scop turistic, respectiv calitatea nisipului, suprafata minima de plaja asigurata pentru o persoana, dotarea plajei. Actul normativ prevede ca pe plaja pot fi construite doar toalete, cand acestea nu pot fi construite in zona limitrofa, dotari pentru agrement, posturi de prim ajutor si de salvare, instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dus sau amenajari cu caracter provizoriu, demontabile.
Accesul pe plaja este interzis persoanelor cu animale precum si vehiculelor, cu exceptia celor care intretin zona sau sunt folosite in diverse interventii. Autoritatile administratiei locale au obligatia sa organizeze servicii publice de salvare si posturi de prim ajutor, sa asigure lucrarile de canalizare si alimentare cu apa pana in zona limitrofa plajei cu destinatie turistica si sa asigure ordinea publica prin intermediul politiei, jandarmeriei si gardienilor publici. Sursele de finantare pentru realizarea acestor obligatii sunt venituri obtinute din taxa hoteliera.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.