Piata fortei de munca va resimti puternic impactul aderarii la Uniunea Europeana, au aratat specialistii companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers (PwC), in cadrul seminarului "Numaratoarea inversa pentru aderarea la UE continua". Potrivit Rux
Piata fortei de munca va resimti puternic impactul aderarii la Uniunea Europeana, au aratat specialistii companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers (PwC), in cadrul seminarului "Numaratoarea inversa pentru aderarea la UE continua". Potrivit Ruxandrei Stoian, director in cadrul PwC, normele europene in domeniu prevad plata contributiilor sociale in tara in care angajatul isi desfasoara activitatea. Exceptie de la regula fac, insa, angajatii detasati, care pot opta pentru plata asigurarilor sociale in tara de origine, in cazul in care regimul de impozitare este mai bun acolo. Regulamentele UE prevad ca un angajat poate fi detasat pe o perioada de un an, cu posibilitatea de prelungire a detasarii cu inca patru, ceea ce inseamna o perioada maxima de cinci ani. In acest mod se va evita plata dublei contributii pentru angajatii romani detasati sa lucreze in state membre, precum si pentru persoane din UE detasate sa lucreze in Romania. "Una dintre implicatiile majore ale integrarii in UE este libera circulatie a fortei de munca. Aspectul pozitiv este accesul la o piata mai larga a fortei de munca, dar apare si pericolul sa plece mai multi romani in statele membre UE. Acest element are un impact pe termen mediu si lung. Este mult mai usor sa avem angajati detasati", a spus Stoian.
Legislatie sociala
Referindu-se la legislatia aplicabila in acest domeniu, reprezentantul PwC a aratat ca o parte din directivele europene au fost preluate in legislatia muncii din Romania, mai putin aspectele care tin de protectia muncii si siguranta la locul de munca.
La randul sau, Anda Rojanschi, avocat la compania David si Baias, a apreciat ca legislatia romaneasca este "cea mai sociala" dintre legislatiile europene avand in vedere ca pot fi incheiate contracte de munca pe perioada nedeterminata. In prezent, cuantumul contributiilor sociale platite de angajatorii romani este de 30,5% din fondul brut de salarii, din care 20,5% pentru asigurarile sociale de stat (pensii). Contributia la fondul de somaj este de 2,5%, cea pentru asigurari sociale de sanatate este de 7%, iar pentru fondul de accidente de munca angajatorii achita 0,5%. Angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie reprezentand 0,25% din fondul total de salarii brute pentru fondul de garantare a creantelor salariale, de la aceeasi data urmand sa scada insa, cu 0,25 puncte procentuale, cota datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj. Rojanschi a aratat ca Romania trebuie sa constituie acest fond pentru a evita sanctiunile UE si a completat ca in Uniune, aceasta contributie este cuprinsa intre 0,5%-2%. (A.G.C.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.