Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Uniunea sindicala MediaSind isi exprima profunda ingrijorare fata de abuzurile indreptate impotriva jurnalistilor de catre p
Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Uniunea sindicala MediaSind isi exprima profunda ingrijorare fata de abuzurile indreptate impotriva jurnalistilor de catre procurorii care ancheteaza cazul scurgerii unor documente clasificate ale armatei.
Prezentam comunicatul organizatiilor. "Anchetarea, invinuirea si arestarea unor ziaristi care au intrat in posesia unor documente presupuse a fi secrete de stat este abuziva si nelegala, incalcand prevederile legii informatiilor clasificate 182/2002, care prevede ca doar persoanele autorizate poarta responsabilitatea protejarii informatiilor clasificate.
Procurorii se folosesc abuziv de prevederile unei legi de inspiratie stalinista (Legea Sigurantei Nationale 51/1991), adoptata inainte de adoptarea Constitutiei si nu tin cont de prevederile legii 182/2002 care abroga toate prevederile legale contrare, inclusiv aliniatul 4 al articolului 169 din Codul Penal. Actiunile Parchetului sunt de natura sa intimideze intreaga comunitate jurnalistica, prin presiunea exercitata asupra jurnalistilor de a-si dezvalui sursele. Ne exprimam surprinderea ca in timp ce exista doi ziaristi invinuiti, procurorii nu au reusit sa invinuiasca decat o singura persoana din cadrul structurilor cu atributii in protejarea informatiilor secrete. Organizatiile semnatare solicita Parchetului scoaterea imediata de sub urmarirea penala a jurnalistilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea si incetarea hartuirii altor jurnalisti". (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.