Facturi ''supraincarcate'' si produse achizitionate la preturi mult mai mari decat valoarea reala de pe piata. Sunt numai doua ''elemente'' pe care Curtea de Conturi le-ar putea constata daca ar realiza o ''vizita'' la Spitalul Clinic ''Caritas - Aca

Facturi ''supraincarcate'' si produse achizitionate la preturi mult mai mari decat valoarea reala de pe piata. Sunt numai doua ''elemente'' pe care Curtea de Conturi le-ar putea constata daca ar realiza o ''vizita'' la Spitalul Clinic ''Caritas - Acad. Nicolae Cajal'' din Bucuresti. Din pacate, Curtea de Conturi intarzie sa-si faca aparitia aici.

Becuri de zece ori mai scumpe

In luna decembrie a anului trecut, la Spitalul ''Caritas'', membrii Comitetului Director si cei ai Consiliului de Administratie au fost demisi de catre ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ''din cauza unor cheltuieli care nu au putut fi justificate'', dupa cum a declarat la vremea respectiva conducerea Ministerului Sanatatii.
In functia de director general interimar al unitatii spitalicesti a fost numit dr. Bogdan Jansen care, dupa cum ne-a spus, a avut niste ''surprize'' la preluarea postului. ''Pe facturile care ajungeau la magazie am gasit cantitatea de 400 de kilograme de zahar achizitionata lunar, in conditiile in care daca spitalul ar fi fost plin si toti pacientii ar fi avut voie sa consume zahar, era nevoie de doar 250 de kilograme de zahar pe luna.In plus, un kilogram de zahar era cumparat la pretul de 38.000 de lei, cand pe piata este 28.000 de lei. Cert este ca, pentru o perioada de un an, intre spital si o firma privata a existat un contract de achizitionare a zaharului la acest pret. Sunt convins ca banii reprezentand diferenta dintre cantitatea achizitionata lunar si cantitatea necesara pentru spital au intrat intr-un buzunar privat'', ne-a declarat Jansen. O alta ''surpriza'' a fost cea privind becurile economice: ''Pe facturi am gasit ca becurile economice au fost cumparate la pretul de 236.000 de lei bucata. Am mers intr-un magazin care are ca obiect de activitate vanzarea unor astfel de becuri si am constatat ca pretul este de 26.900 de lei bucata. Am cerut un astfel de bec de la magazia spitalului si am constatat ca nu exista nici o diferenta de calitate intre ceea ce era in magazie si ceea ce am vazut in magazin. Un alt exemplu: pretul cutiilor pentru depozitarea materialelor sanitare folosite pana a fi duse la incinerator. Inainte acestea erau cumparate cu 160.000 de lei bucata, in conditiile in care pretul lor este de circa 48.000 de lei bucata''.

Furnizorii spitalului, selectati dintre angajati

In opinia lui Bogdan Jansen, ''in multe situatii nu s-au organizat licitatii, ci s-a mers pe sistemul cerere de oferta. S-au strans trei persoane din spital si au incheiat contracte cu firme...''.
Directorul general interimar al Spitalului ''Caritas'' spune ca in luna ianuarie a acestui an a cerut sprijinul Curtii de Conturi pentru a stabili cu exactitate, impreuna cu o comisie a acestei institutii, ce s-a intamplat: ''Ulterior eu sau Curtea de Conturi vom face demersurile necesare astfel incat sa fie gasiti si sanctionati vinovatii''. La ora actuala, Jansen asteapta un raspuns de la Curtea de Conturi.
Pe de alta parte, surse autorizate din cadrul Curtii de Conturi ne-au declarat ca, intr-adevar in luna ianuarie 2006, a fost primita o sesizare de la Spitalul ''Caritas'': ''In sesizare se vorbea despre o serie de nereguli economico-financiare.
Din pacate, Curtea de Conturi se pare ca nu va putea ajunge prea curand acolo, avand in vedere ca, la sfarsitul anului trecut, si noi am stabilit un grafic privind controalele pe care urmeaza sa le efectuam in 2006, iar acest spital nu figureaza in grafic.
Oricum, ultimul control al Curtii de Conturi la acest spital a fost efectuat in 2001''.
Spitalul ''Caritas'' are o capacitate de 468 de paturi si 570 de angajati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.