Seful Casei Albe, George W. Bush, a aparat cu fermitate decizia de a incredinta administrarea a sase porturi americane unei companii arabe din Dubai, desi multi senatori s-au declarat ingrijorati ca tranzactia ar putea afecta securitatea nationala.
Seful Casei Albe, George W. Bush, a aparat cu fermitate decizia de a incredinta administrarea a sase porturi americane unei companii arabe din Dubai, desi multi senatori s-au declarat ingrijorati ca tranzactia ar putea afecta securitatea nationala. Astfel, porturile din New York, New Jersey, Philadelphia, Baltimore, Miami si New Orleans ar urma sa treaca sub administrarea companiei DP World, cu sediul in Emirate. DP World a cumparat deja societatea britanica P&O Ferries, care avea contract pentru cele sase porturi. Bush a anuntat ca va recurge la dreptul sau la veto, in cazul unei eventuale decizii legislative care ar urmari blocarea acestui demers. Congresmenii (atat republicani cat si democrati) care dezavueaza propunerea prezidentiala au reamintit ca doi dintre piratii aerului vinovati pentru tragedia de la 11 septembrie 2001 veneau din Emiratele Arabe Unite. Liderul majoritatii republicane din Senat, Bill Frist, a solicitat administratiei Bush sa suspende aprobarea data tranzactiei, pentru a se proceda la o analiza mai aprofundata. Frist a adaugat ca va introduce o rezolutie prin care va propune suspendarea vanzarii, daca administratia nu va da curs cererii sale. Presedintele Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, i-a scris presedintelui american, solicitandu-i un moratoriu asupra preluarii administrarii celor sase porturi de catre compania araba. Congresmenul republican Peter King, presedintele Comisiei pentru Securitate Interna din Camera Reprezentantilor, a catalogat drept un act "iresponsabil" transferarea porturilor in administrarea unei companii "in care ar putea fi infiltrati membri Al-Queda". Pentagonul, in schimb, a aparat tranzactia, noteaza Rompres. Bush a apreciat ca alesii americani transmit "semnale contradictorii", pentru ca nu au spus nimic atata timp cat o companie britanica s-a ocupat de administrarea acestor porturi, dar se opun cand este vorba despre o companie araba. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.