Inspectorii Registrului Auto Roman au verificat in trafic, pe parcursul anului trecut, 51.879 de vehicule in toata tara, si la 68% dintre acestea au constatat diverse neconformitati (de natura tehnica sau legate de acte). Posesorii de autoturisme par
Inspectorii Registrului Auto Roman au verificat in trafic, pe parcursul anului trecut, 51.879 de vehicule in toata tara, si la 68% dintre acestea au constatat diverse neconformitati (de natura tehnica sau legate de acte). Posesorii de autoturisme par a fi cei mai neglijenti atunci cand vine vorba de starea vehiculului cu care circula, asta pentru ca patru din cinci masini oprite (80%) au avut probleme. In functie de procentajul de respingere pe categorii, autoutilitarele (71%), autovehiculele speciale (69%), microbuzele (62%) si autobuzele (52%) sunt vehiculele cu cele mai multe abateri de la reglementarile in vigoare.
Din totalul de vehicule oprite in trafic de echipajele mixte ale Registrului Auto Roman si Politiei Rutiere, pentru aproape 3.400 s-a luat masura retinerii certificatului de inmatriculare, deoarece prezentau defectiuni cu pericol iminent de accident (proasta functionare a sistemului de franare, starea necorespunzatoare a mecanismului de directie). La celelalte s-au constatat neconformitati mai putin grave in ceea ce priveste securitatea rutiera:
- proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare - 49%
- lipsa dotarilor (centuri de siguranta, triunghi reflectorizant, trusa medicala, stingator incendiu, ideograme si ciocanele de spart geamul la vehiculele de transport public persoane) - 35%
- starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau cabinei - 27%
- depasirea normelor de poluare - 10.199 vehicule alimentate cu benzina si 2.272 vehicule cu motor diesel (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- starea necorespunzatoare a pneurilor - 20% (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- neconformitati din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP expirat sau falsificat) - 5,5% (s-a retinut certificatul de inmatriculare)
- modificari neomologate - aplicarea de folii sau tratamente pe parbriz si geamuri laterale, care modifica semnificativ transparenta acestora; modificarea categoriei de folosinta (s-a retinut certificatul de inmatriculare).
Redobandirea certificatelor de inmatriculare retinute in urma controalelor in trafic va fi posibila numai dupa efectuarea, la reprezentantele Registrului Auto Roman, a unei inspectii tehnice.
In functie de vechimea vehiculelor controlate, procentajul de respingere este urmatorul:
- 80% din masinile mai vechi de 15 ani
- 74% pentru cele cu vechimea intre 11-15 ani
- 72% dintre vehiculele cu vechime de 10-11 ani
- 68% dintre masinile vechi de 6-8 ani
- 50% dintre cele inmatriculate in perioada 2000-2001
- 42% dintre vehiculele cu vechime mai mica de 3 ani.
Important de retinut este faptul ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR - Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.