Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a prezentat ieri o analiza proprie a situatiei actuale din PNL generata de anchetarea penala a lui Dinu Patriciu si de preconizatul esec al fuziunii cu PD. El a ajuns la concluzia ca Patriciu aduce prejudicii
Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a prezentat ieri o analiza proprie a situatiei actuale din PNL generata de anchetarea penala a lui Dinu Patriciu si de preconizatul esec al fuziunii cu PD. El a ajuns la concluzia ca Patriciu aduce prejudicii de imagine PNL si ca acesta ar trebui sa faca pana la urma un pas in spate si sa aleaga intre politica si afaceri. Pe de alta parte, Stoica a realizat ca inainte de fuziunea dintre PNL si PD, ambele partide, dar mai ales PNL trebuie sa se curete si sa se reformeze. "A sosit momentul ca PNL sa invete din lectia Patriciu", a declarat Valeriu Stoica care a atentionat ca vechile sale ciocniri politice cu omul de afaceri sunt inchise si ca acum vorbeste doar din perspectiva celui preocupat de soarta liberalilor. "Am atras atentia ca identificarea PNL cu un grup de interese, fie el si legitim, va reduce credibilitatea politica a liberalilor si va crea perceptia ca partidul nostru este un instrument politic de negociere al respectivului grup de interese", a mentionat Stoica facand trimitere la Dinu Patriciu si la interesele economice ale acestuia. El a adaugat ca acest sentiment este creat si de existenta mai multor oameni in PNL care, "pe drept sau pe nedrept, sunt perceputi in mass-media ca fiind strans legati de Dinu Patriciu, daca nu chiar pe statele de plata ale acestuia. Conform fostului lider al PNL, acest pericol, cat si cel al desfiintarii democratiei interne sunt pe cale sa transforme PNL intr-o "epava politica". Pentru a elimina repetarea situatiei lui Dinu Patriciu, cat si pe acesta insusi, Valeriu Stoica a propus o modificare de statut a PNL prin care sa se instituie incompatibilitatea dintre calitatea de lider in conducerea PNL si cea de om de afaceri, modificare care sa fie realizata in cadrul unui congres extraordinar. "Dinu Patriciu a facut o eroare capitala in momentul in care nu a optat in mod ferm intre afaceri si politica", a incheiat subiectul Patriciu, fostul lider al PNL.
"PNL sa se impace cu Basescu si PD"
Stoica a abordat si subiectul relatiilor dintre PNL, Traian Basescu si PD, cerandu-le sa se impace. "Daca presedintele (sic!) Traian Basescu si Partidul Democrat doresc ca divizarea si luptele fratricide sa inceteze, atunci trebuie sa evite sa trezeasca neincrederea liberalilor", a spus Stoica. El le-a solicitat si liberalilor sa sustina proiectul de reforma politica al lui Traian Basescu fata de care au o datorie din campania electorala. Potrivit lui Stoica, impresia generala creata de punerea sub acuzare a tuturor liderilor politici de la PSD, PNL, UDMR si PC, dar mai putin a celor de la PD lasa impresia ca democratii isi fac platforma program din combaterea coruptiei. Din acest motiv Stoica a cerut reformarea ambelor partide, pentru ca si asupra celor de la PD au aparut in presa suspiciuni de coruptie sau racolari politice. In concluzie, Stoica a precizat ca si-a modificat strategia politica legata de fuziunea PNL - PD, adaugand proiectului sau componenta legata de "reformarea si curatirea politica". "Procesul ar trebui inversat. Doresc unificarea fortelor de dreapta inainte de alegeri, insa numai dupa o reforma a partidelor", a afirmat Stoica. Tuturor acestor probleme enuntate, Stoica a mai spus ca PNL trebuie sa-si clarifice pozitia politca, daca este de dreapta sau de stanga. In plus, el a sustinut incurajarea revenirii lui Theodor Stolojan in partid, politician care ar fi util pentru Alianta intr-un eventual nou guvern.
Intrebat daca Dinu Patriciu aduce prejudicii de imagine PNL, liderul liberalilor Calin Popescu Tariceanu a refuzat un comentariu. El s-a prevalat de functia de prim-ministru pentru a nu da nici un raspuns. "Nu am ce sa comentez. Cred ca in asemenea situatii Justitia este chemata sa dea raspunsuri la intrebarile pe care le aveti. Nu este rolul Executivului sa cometeze, iar eu ca prim-ministru nu am ce sa comentez", a fost raspunsul lui Tariceanu. In incercarea de a obtine o reactie si la celelalte teme exprimate de Valeiu Stoica, Tariceanu a replicat ca nu cunoaste subiectul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.