Grevistii foamei de la Calan au suspendat protestul, ieri la pranz, lasand autoritatile sa-si puna in aplicare masurilepromise pe termen scurt si pe termen mediu. Cu o zi in urma, protestatarii anuntau ca nu renunta la greva nici dupa negocierile pur

Grevistii foamei de la Calan au suspendat protestul, ieri la pranz, lasand autoritatile sa-si puna in aplicare masurilepromise pe termen scurt si pe termen mediu. Cu o zi in urma, protestatarii anuntau ca nu renunta la greva nici dupa negocierile purtate la Guvern. Dintre cei opt disponibilizati de la Amidip Calan care au renuntat la greva, trei persoane au fost transportate la spital, iar ceilalti au mers acasa.
"Protestul a fost doar suspendat, deoarece nu vrem sa fim acuzati ca autoritatile lucreaza sub presiune, sa le dam voie sa faca ceea ce ne-au promis, sa puna in aplicare solutiile pe termen scurt si mediu. Marti si miercuri se desfasoara o preselectie a fortei de munca, pentru munca in Germania si Spania. In prima zi a acestei actiuni s-au prezentat peste o suta de persoane. Reprezentantii de la AJOFM Hunedoara fac aceasta preselectie. Apoi, au inceput anchetele pe care le-a ordonat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, pentru a identifica familiile fara venituri sau cu venituri mici, care vor putea primi ajutoare de urgenta", a declarat liderul sindical Cristian Anghel.

Intorsatura neasteptata

Greva foamei a inceput la Calan in 6 februarie, iar la acest protest au participat, in total, 22 de persoane.
"Nu suntem multumiti de ceea ce s-a hotarat la Guvern. Procesul prin care putem sa ne recuperam salariile restante va dura poate si ani de zile, asa ca va mai dura pana ne vom primi banii cuveniti. Deci, continuam greva foamei", spunea cu doua zile in urma George Bota, unul dintre protestatarii de la Calan.
Grevistii foamei de la Amidip Calan - societate desprinsa din Combinatul Siderurgic Sidermet - anuntasera, luni, ca au decis sa continue protestul, dupa ce liderii sindicali au obtinut doar promisiuni dupa cinci ore de negocieri la Guvern cu vicepremierul Gheorghe Pogea si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta din urma s-a aflat, sambata, printre grevistii foamei de la Calan, carora le-a cerut sa renunte la protest. Ministrul Barbu le-a prezentat protestatarilor cateva solutii, intre care plecarea la munca in strainatate si suplimentarea fondurilor pentru persoanele beneficiare ale venitului minim garantat.

"Nu avem cum sa intervenim vizavi de creantele si drepturile salariale"

Potrivit contractului colectiv de munca, persoanele disponibilizate de la Amidip Calan trebuie sa primeasca, la lichidarea societatii, 16 salarii medii nete pe firma, in total 25 de miliarde de lei vechi. In ceea ce priveste problemele pe care sindicatul le-a ridicat vizavi de creantele si drepturile salariale pe care le au, Pogea a spus ca este atributul justitiei, iar "noi nu avem cum sa intervenim in aceasta chestiune". Protestatarii de la Calan au declansat greva foamei nemultumiti ca nu s-a respectat protocolul incheiat in decembrie 2005 cu autoritatile locale si centrale privind modul de acordare a restantelor salariale. Un numar de 320 de salariati de la Amidip Calan au fost trimisi in somaj din luna februarie a anului trecut. Societatea Amidip Calan s-a desprins din Combinatul Siderurgic Sidermet Calan, in ianuarie 2003, pentru a produce tuburi de fonta ductila. Statul roman detine 34 la suta din actiunile societatii Amidip, pachetul majoritar fiind detinut de firma Pipe Productions din Germania.
Pe termen mediu, ministrul de stat Gheorghe Pogea a promis un pachet de masuri care sa ofere in zona (Calan) o perspectiva de dezvoltare si sa reduca zonele de saracie create in urma reducerii activitatilor industriale. In cadrul acestui pachet, Executivul va analiza posibilitatea transferarii unor terenuri catre autoritatile locale pentru dezvoltarea unor proiecte si va propune alocarea de fonduri pentru ecologizarea terenurilor prin angajarea de forta de munca locala. Zona Calan este inclusa in programul de regenerare a zonelor afectate de restructurarea din minerit, pentru care Guvernul a aprobat un memorandum in valoare de 200 de milioane de dolari. Totodata, finalizarea "Strategiei privind acordarea ajutoarelor de stat" va oferi posibilitatea directionarii de fonduri publice pentru reducerea disparitatilor regionale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.