Silvicultorii vor organiza, maine, doua pichete simultane, la sediul Parlamentului si cel al Guvernului, cerand autoritatilor protectie sociala pentru cele peste 7.000 de persoane care urmeaza a fi disponibilizate din martie, odata cu retrocedarea pa

Silvicultorii vor organiza, maine, doua pichete simultane, la sediul Parlamentului si cel al Guvernului, cerand autoritatilor protectie sociala pentru cele peste 7.000 de persoane care urmeaza a fi disponibilizate din martie, odata cu retrocedarea padurilor, dar si elaborarea unui cod silvic. Marian Stoicescu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Consilva, a anuntat ca, daca pichetele de joi nu vor avea nici un efect asupra autoritatilor, peste 3.000 de silvicultori vor veni in Capitala in 2 si 9 martie, pentru alte actiuni de protest.
Liderul silvicultorilor spune ca, la actiunea sindicala de joi, vor fi prezenti mai mult de 400 de oameni, impartiti in Piata Victoriei si in Piata Constitutiei. Protestatarii solicita protectie sociala din partea Guvernului, printr-o ordonanta de urgenta, pentru personalul care va fi disponibilizat din structurile de administrare a padurilor, in urma retrocedarii terenurilor forestiere, prin aplicarea legilor proprietatii. Prin aceasta retrocedare masiva, care va incepe in luna martie, vor fi disponibilizate 7.048 de persoane, afirma Stoicescu. Liderul sindical afirma ca macar o parte din acest personal ar trebui sa fie pastrat de noii proprietari, argumentand ca este vorba de profesionisti datorita carora Romania este pe locul al doilea in Europa in ceea ce priveste calitatea padurilor. Din cei 26.000 de salariati ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, peste 7.000 ar urma sa fie disponibilizati ca urmare a aplicarii Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Astfel, din cele 4,3 milioane de hectare cat are in prezent in administrare Romsilva, doar 2,3 milioane de hectare ar urma sa ramana in proprietatea publica a statului, sustin sindicalistii.

Silvicultorii vor salarii medii nete

"Solicitam acordarea unor sume de la 12 la 24 de plati compensatorii, asta insemnand salarii medii nete la nivelul economiei. Este vorba de o protectie sociala pentru o categorie profesionala care nu-si gaseste cu usurinta locuri de munca, dat fiind specificul meseriei", sustine Stoicescu. De asemenea, silvicultorii mai cer ca administrarea padurilor sa se faca obligatoriu prin ocoale silvice private, bugetare si, respectiv, din structura Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Numai in acest fel va fi posibila o gestionare corespunzatoare a fondului forestier, prin pastrarea integritatii padurilor si prin cresterea suprafetelor impadurite pentru toate categoriile de proprietati si in folosul, pe termen lung, al proprietarilor, sustin silvicultorii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.