Singura unitate specializata in tratarea bolilor profesionale din Cluj a ramas fara finantare dupa ce a fost eliminata din bugetul Ministerului Sanatatii, iar noul act normativ referitor la clinicile de medicina muncii nu are inca norme de aplicare.
Singura unitate specializata in tratarea bolilor profesionale din Cluj a ramas fara finantare dupa ce a fost eliminata din bugetul Ministerului Sanatatii, iar noul act normativ referitor la clinicile de medicina muncii nu are inca norme de aplicare. Cei aproape 70 de angajati ai clinicii clujene nu si-au primit inca salariile pentru luna ianuarie, iar autoritatile locale cauta solutii pentru rezolvarea acestei probleme. Ordonanta de urgenta nr. 171 din 29 noiembrie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale prevede ca, de la 1 ianuarie 2006, clinicile de medicina muncii trebuie finantate din fondul de boli profesionale si accidente de munca, administrat de Ministerul Muncii. Liderul sindicatului Sanitas Cluj, Stefan Roman, sustine ca inca nu au fost aprobate normele de aplicare a acestei ordonante, astfel ca de la inceputul acestui an Clinica de Medicina Muncii din Cluj nu a mai primit fonduri."Unitatea consuma circa 600 de milioane ROL lunar pentru salarii si tot atat pentru materiale si intretinere", a declarat Cristiana Ciortea, directorul adjunct al Spitalului Clinic Judetean, institutie de care apartine clinica. Potrivit conducerii Spitalului Judetean, cei 68 de angajati nu au mai primit salarii de la inceputul lunii ianuarie, cu exceptia celui de-al XIII-lea salariu, acordat in urma cu o saptamana. "Oamenii inca vin la lucru si asteapta ca autoritatile sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei", a precizat Emilia Lung, liderul sindical de la Clinica de Medicina Muncii.
Finantarea unitatii ar trebui preluata de Ministerul Muncii, insa reprezentantii acestuia in teritoriu nu stiu inca nimic. "Nu am auzit deocamdata nimic despre o astfel de preluare", a declarat Anca Campean, directorul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Cluj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.