Producatorii agricoli nu vor mai fi scutiti de plata taxei pe valoarea adaugata dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, potrivit proiectului de lege care armonizeaza reglementarile romanesti in domeniu cu normele UE (Directiva a VI-a, a VIII-a s
Producatorii agricoli nu vor mai fi scutiti de plata taxei pe valoarea adaugata dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, potrivit proiectului de lege care armonizeaza reglementarile romanesti in domeniu cu normele UE (Directiva a VI-a, a VIII-a si a XIII-a). Agricultorii vor beneficia, insa, de un regim special, respectiv de o cota forfetara de taxare a activitatii. Potrivit proiectului de act normativ, agentiile de turism, bunurile second-hand, obiectele de arta, de colectie sau antichitati, aurul pentru investitii, bunurile vandute in sistem consignatie si amanet ar urma sa beneficieze de regimuri speciale. Documentul cuprinde si prevederi referitoare la eliminarea unor scutiri de TVA care nu sunt permise de Directiva a VI-a a CEE si introducerea altor scutiri de TVA, prevazute de Directiva a VI-a a CEE si care nu au fost implementate inca in legislatia nationala.
Astfel, tranzactiile imobiliare si meditatiile acordate de profesori se numara printre noile categorii scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA). Referitor la tranzactiile imobiliare, textul proiectului prevede ca va fi scutita de la plata TVA livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren.
Proiectul precizeaza ca livrarea unei constructii noi inseamna o livrare efectuata cel tarziu pana la 31 decembrie al celui de-al doilea an consecutiv primei ocupari sau utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz in urma transformarii. Meditatiile acordate in particular de profesori din invatamantul scolar, preuniversitar si universitar sunt, de asemenea, incluse in categoria operatiunilor scutite de la plata TVA.
La randul lor, serviciile publice postale, precum si livrarea de bunuri aferenta acestora, inclusiv livrarea la valoarea nominala de timbre postale utilizabile pentru servicii postale, timbre fiscale si alte timbre similare, vor fi exceptate de la plata TVA.
In schimb, emisiunea, transferul si/sau orice alte operatiuni cu obligatiuni, certificate, cambii si alte instrumente financiare sau alte valori mobiliare, cu exceptia actiunilor, a titlurilor de participare si a titlurilor de creante, vor deveni impozitabile, conform proiectului de act normativ. Proiectul de lege este publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor: "www.mfinante.ro". (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.