Cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa s-a dublat, la finele anului 2005 ajungand la aproximativ 10%, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Vicepresedintele ANRC, Alexa
Cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa s-a dublat, la finele anului 2005 ajungand la aproximativ 10%, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hartan, a precizat ca operatorii alternativi au peste 430.000 de abonati. Principalii operatori alternativi in acest domeniu sunt firme care furnizeaza si serviciu de transmisie prin cablu a programelor de televiziune, cum ar fi UPC Romania (care a preluat Astral Telecom) si RCS&RDS. "Practic, pe fondul unei involutii a numarului de abonati RomTelecom, operatorii alternativi au reusit sa majoreze gradul de penetrare a telefoniei fixe in randul clientilor persoane fizice. La finele lunii iunie 2005, acesti operatori detineau 4,1% din piata", a adaugat Hartan, care a citat datele preliminare furnizate de companiile de profil. In iunie 2005, conform datelor ANRC, un numar de 185.323 de abonati au fost raportati de furnizorii noi intrati pe piata de telefonie fixa. In total, numarul abonatilor la serviciile de telefonie fixa era de 4.350.807 la sfarsitul primului semestru al anului 2005. Raportul grupului elen OTE, actionarul majoritar al RomTelecom, arata ca, la sfarsitul primului semestru 2005, operatorul roman administra 4,185 milioane linii, comparativ cu 4,334 milioane linii in iunie 2004.
In privinta telefoniei mobile, reprezentantul ANRC a afirmat ca serviciile erau utilizate de peste 13,3 milioane de clienti, in urcare cu 40% fata de decembrie 2004. Gradul de penetrare al telefoniei mobile se situa la aproximativ 61%, la sfarsitul anului precedent.
Principalii jucatori pe piata de profil sunt companiile Orange Romania si Mobifon (Connex-Vodafone), urmate de Telemobil (Zapp) si Cosmote Romania. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.