Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica si-a exprimat ieri, intr-o scrisoare deschisa adresata liderului liberal, Calin Popescu Tariceanu, nemultumirile fata de modul in care liberalii tratateaza revizuirea Constitutiei. "Ma desolidarizez de initiat
Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica si-a exprimat ieri, intr-o scrisoare deschisa adresata liderului liberal, Calin Popescu Tariceanu, nemultumirile fata de modul in care liberalii tratateaza revizuirea Constitutiei. "Ma desolidarizez de initiativele neinspirate si periculoase promovate de reprezentantii recent createi comisii pentru revizuirea Constitutiei", a anuntat Stoica, ce a spus ca saptamana viitoare va lua pozitie si fata de consecintele cazului Patriciu asupra PNL si a Aliantei DA. Liderul liberal a precizat ca, pe baza acestor consecinte, va anunta si o reevaluare a strategiei de unificare a fortelor de dreapta. Scrisoarea fostului presedinte liberal este o replica la propunerile avansate de Teodor Melescanu, membru al comisiei interne a PNL de revizuire a Constitutiei, care a sustinut instituirea unei republici parlamentare si preluarea de catre Senat a functiilor actualei Curti Constitutionale.
Diletantism politic
"Noua initiativa de revizuire a Constitutiei a inceput cu stangul. Diletantismul si politizarea o umbresc in mod nepermis. Revizuirea Constitutiei nu trebuie sa devina campul de lupta al unor interese politice conjuncturale", se arata in scrisoarea lui Stoica.
El a precizat ca a acceptat propunerea presedintelui PNL de a se implica in proiectul de revizuire a legii fundamentale a statului roman "nu din orgoliu", ci pentru a indeparta pericolele care ar putea compromite proiectul. In opinia lui Stoica, pericolele pentru proiectul liberal de modificare a Constitutiei sunt "politizarea procesului de reforma constitutionala si marginalizarea expertilor pentru a face loc factorului politic; mentinerea publicului si a societatii civile in afara dezbaterii reale". Stoica a atras atentia ca o dezbatere constitutionala nu poate incepe cu afirmatii de tipul "vrem republica parlamentara" sau "vrem desfiintarea Curtii Constitutionale". In opinia sa, revizuirea Constitutiei trebuie sa parcurga cateva etape, pornind de la constituirea unei comisii de experti care sa elaboreze principiile modificarii Legii fundamentale si continuand ca dezbaterea acestui document in interiorul PNL. Totodata, in opinia lui Stoica, grupul parlamentar al PNL va trebui sa negocieze platforma cu celelalte grupuri din Parlament.
Compromis intre grupurile parlamentare
Fostul lider liberal a sustinut ca este necesara realizarea unui compromis intre grupurile parlamentare ale partidelor interesate in revizuirea Constitutiei. "Veti intelege astfel de ce responsabilitatea politica si deontologia profesionala ma obliga sa ma distantez, cel putin momentan, de modul in care echipa mandatata de PNL intelege sa abordeze acest proiect. In acelasi timp, vreau sa va asigur ca voi ramane profund implicat in procesul revizuirii Constitutiei", ii scrie Stoica presedintelui liberal Calin Popescu-Tariceanu. Valeriu Stoica a anuntat ca va incepe "personal un intens proces de consultari cu experti constitutionali" dupa care va elabora un document pe care il va supune analizei PNL si societatii civile. "Sper ca veti intelege resorturile hotararii mele si veti sustine demersurile de mai sus", a conchis fostul presedinte PNL.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.