Autobuzele regiei bucurestene de transport in comun vor reveni pe cele 68 de trasee din Ilfov numai dupa ce autoritatile judetului vor aloca 236 de miliarde de lei vechi pentru acoperirea diferentei de subventie a RATB pentru acest an. Anuntul a fost
Autobuzele regiei bucurestene de transport in comun vor reveni pe cele 68 de trasee din Ilfov numai dupa ce autoritatile judetului vor aloca 236 de miliarde de lei vechi pentru acoperirea diferentei de subventie a RATB pentru acest an. Anuntul a fost facut de primarul Capitalei, Adriean Videanu, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa intalnirea pe aceasta tema cu oficialitatile din Ilfov. "Am clarificat unele aspecte privind numarul de trasee, iar opinia unanima a fost mentinerea tuturor celor care au existat. (...) Le-am atras insa atentia ca transportul in comun este un serviciu subventionat (din bugetul Capitalei, n. red.) si atunci va trebui sa gasim formule comune pentru a sprijini desfasurarea acestuia pe teritoriul judetului Ilfov. Diferenta de subventie calculata de RATB este de 236 de miliarde de lei vechi, suma care ar reveni autoritatilor din Ilfov", a precizat Videanu. Primarul general a mentionat ca pe cele 68 de trasee din Ilfov vor circula 197 de autobuze, adica aproape 20% din parcul auto de care dispune RATB. "Eu cred ca in doua saptamani vom putea relua traseele in Ilfov - bineinteles, dupa ce vom pune pe hartie toate detaliile", a mai spus primarul Capitalei. Liniile de transport in comun care faceau legatura intre Bucuresti si localitatile limitrofe din Ilfov au fost desfiintate la data de 8 iulie 2005, iar de atunci, peste 160.000 de locuitori ai judetului care faceau zilnic naveta in Capitala - la locurile de munca sau la scoala ori facultate - au fost nevoiti sa utilizeze alternative de transport oferite de operatorii privati. Pretul unei calatorii din Ilfov pana in Bucuresti s-a dublat, operatorii privati nefiind subventionati de la bugetul de stat sau local pentru acest serviciu, motiv pentru care nici elevii si studentii nu au beneficiat de reducerea de 50% la abonamente. Dupa solicitarile repetate ale navetistilor, care au culminat cu mitinguri de protest in fata Institutului de Fizica Atomica de la Magurele, Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, o ordonanta de urgenta privind reluarea curselor RATB pe traseele preorasenesti din judetul Ilfov. Costurile de functionare a curselor de pe cele 68 de trasee trebuie impartite intre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov, pe baza unui protocol care urmeaza sa fie incheiat, saptamana aceasta, de cele doua institutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.