In sala de sedinte a Primariei Negresti-Oas a avut loc recent o intalnire a producatorilor agricoli cu reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ai Directiei Generale a Finantelor Publice, ai Agentiei de Plati si Interventie
In sala de sedinte a Primariei Negresti-Oas a avut loc recent o intalnire a producatorilor agricoli cu reprezentanti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ai Directiei Generale a Finantelor Publice, ai Agentiei de Plati si Interventie. Cei mai multi agricultori prezenti erau membri ai Asociatiei producatorilor de rachiuri naturale "Tara Oasului". Ei au fost si cei mai acizi si activi la discutii pe tema transformarii palinciilor in antrepozite fiscale si a altor masuri restrictive care vor fi luate in urma integrarii Romaniei in UE. Transformarea palinciilor din mediul rural in antrepozite fiscale presupune o cheltuiala mare din partea taranilor, colectarea la bugetul centralizat al statului a accizelor care s-ar datora pentru productia de palinca in regim de prestatie, fiind scutiti doar proprietarii de cazane care proceseaza fructe din care se obtin maximum 250 de litri de palinca de 50 de grade pe an. "Din nefericire, astea sunt conditiile si pentru a putea avea un control asupra cantitatii de rachiuri naturale produsa la fiecare palincie, organele finantelor publice trebuie sa sigileze sau sa desigileze cazanele", a spus Dan Maier, director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice. La auzul acestor cuvinte, palincarii au amenintat ca daca va veni cineva sa sigileze cazanele, "va fi revolutie" si "se va lasa cu varsare de sange". Oamenii au declarat ca aceste cazane sunt proprietatea lor si nu permit sa le fie violate domiciliile. Ei au spus ca vor plati darile necesare, doar daca vor prepara cantitati foarte mari de bautura care le vor permite sa scoata un ban din buzunar. Gospdarii au preconizat ca accizele vor fi atat de mari incat vor depasi 100.000 de lei pe litrul de palinca.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.