Laboratorul National de Referinta al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSV) a confirmat, ieri, existenta virusului H5N1 al gripei aviare la pasarile moarte din localitatile Tuzla si Navodari, transmite Mediafax. Potrivit prefectului de Cons
Laboratorul National de Referinta al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSV) a confirmat, ieri, existenta virusului H5N1 al gripei aviare la pasarile moarte din localitatile Tuzla si Navodari, transmite Mediafax. Potrivit prefectului de Constanta, Danut Culetu, incepand din dimineata aceasta se vor institui masuri de carantina totala in comuna Tuzla si carantina limitata intr-un cartier situat la marginea orasului Navodari, unde au fost descoperite pasarile moarte.
Primariile Medgidia, Cernavoda si Mangalia au decis si ele suspendarea pe timp nelimitat, incepand de la sfarsitul saptamanii trecute, a activitatii targurilor de animale, pentru a preveni extinderea focarelor de gripa aviara in judetul Constanta. Primarul municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus, a declarat ca, in urma instituirii masurilor profilactice in comuna Tuzla, a decis constituirea unui comitet de urgenta care a inceput deja efectuarea recensamantului pasarilor, monitorizarea comportamentului pasarilor salbatice care se adapostesc pe lacurile limitrofe, in golfurile marii si in port.
Romania se mai lupta cinci ani cu aviara
In ceea ce priveste Romania, expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca aceasta se va confrunta cu virusul gripei aviare si in urmatorii trei sau cinci ani. OMS are in vedere dezvoltarea unui proiect de cercetare in Delta Dunarii, unde exista numeroase specii de pasari migratoare, in incercarea de a identifica acele pasari care sunt purtatoare ale virusului gripei aviare. Dr. Rodier Guenel, consilier special pe probleme de gripa aviara al directorului general al OMS a spus ca bazinul Marii Negre este afectat aproape in intregime de gripa aviara, iar expertii sunt preocupati de aplicarea unor masuri suplimentare pentru ca virusul sa nu se transmita la om.
Societatea Ornitologica Romana (SOR) propune Ministerului Agriculturii si Agentiei Nationale Sanitare Veterinare, un proiect de constituire a doua Centre Permanente de Studiu al Impactului Gripei Aviare asupra populatiilor de pasari salbatice. Cele doua centre au rolul de a furniza date cu privire la mecanismul de transmitere a virusului gripei aviare prin intermediul pasarilor salbatice si urmeaza sa functioneze cu cate patru angajati, care sa captureze pasari, sa recolteze mostre de sange de la acestea si sa le marcheze cu inele. Informatiile colectate vor folosi in procesul de luare a deciziilor corecte cu privire la raspandirea virusului.
Aviara se afla in pragul pandemiei
Omenirea se afla in faza trei a pandemiei de gripa aviara (adica boala se afla in stadiul transmiterii de la o pasare la alta), a anuntat Adrian Streinu Cercel, director al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecute. El a mai spus ca gripa aviara se extinde in toata Europa si va ajunge cu certitudine in Statele Unite ale Americii. Oficialii europeni sunt insa mai rezervati in a face astfel de afirmatii. Astfel, directorul Centrului de prevenire si de control al bolilor (ECDC) a declarat ca "cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene ar trebui sa fie gata pana intr-un an sa faca fata unei eventuale pandemii de gripa aviara". De remarcat, in prezent, pasari infestate cu virusul H5N1 au fost descoperite in Europa, Africa si Asia. Reamintim, pandemia este o epidemie raspandita pe teritorii foarte intinse intr-o tara, in mai multe tari sau continente.
Tarile europene si-au sporit masurile de protectie din cauza gripei aviare, cinci state membre UE fiind direct vizate de epizootia care afecteaza, de asemenea, mai multe tari de la frontierele organizatiei. Cazuri de pasari salbatice purtatoare de H5N1 au fost confirmate in Grecia (cinci), Italia (opt), Austria (trei), Germania (13) si Slovenia (unu). De asemenea, Franta a anuntat primul caz de gripa aviara la o rata salbatica gasita moarta in Ain, in regiunea de centru-est a tarii. La frontierele UE, Rusia (cinci cazuri), Ucraina (22), Bulgaria (un caz), Croatia (trei), Romania (31) si Turcia - tara in care virusul H5N1 a provocat si patru decese umane - sunt, de asemenea, afectate de gripa aviara. La lista tarilor afectate de gripa aviara se adauga Egipt, India, Indonezia, Irak, China, Egipt, Azerbaidjan. Tulpina H5N1, originara din Asia, a provocat, pana acum, moartea a peste 90 de persoane si a determinat sacrificarea a milioane de pasari domestice.
Psihoza in Franta
O adevarata psihoza a cuprins Franta din momentul in care prima pasare moarta suspecta de gripa aviara a fost gasita pe teritoriul ei. Deja, o data cu apropierea de granite a cazurilor confirmate, autoritatile franceze au amplificat masurile preventive la proportii apocaliptice: stocuri enorme de medicamente transferate in gestiunea armatei, milioane de masti de protectie, dispozitive de criza intra si interministeriale angrenand mii de persoane, de la factori de decizie la medici, asistente si brancardieri.
Si in Germania, experti militari in decontaminare au inceput sa fie desfasurati in insula Rugen, din Marea Baltica, unde au fost descoperite 18 noi cazuri de imbolnavire cu virusul gripei aviare, informeaza Rompres. Pana acum au fost descoperite 59 de pasari bolnave. Guvernul de la Londra a anuntat ieri, dupa confirmarea in Franta a cazului de imbolnavire cu virusul H5N1, ca exista posibilitatea ca virusul gripei aviare sa apara in Marea Britanie, insa raspandirea sa poate fi evitata.
In Bulgaria, autoritatile din domeniul sanatatii au plasat in carantina un barbat, care urmeaza sa fie supus unor analize, fiind suspectat ca ar avea gripa aviara. Noi cazuri de prezenta a virusului mortal H5N1 al gripei aviare au fost depistate la pasari domestice in mai multe guvernorate din Egipt. Virusul H5N1 a fost detectat in cel putin noua guvernorate, de la anuntul facut saptamana trecuta privind descoperirea virusului H5N1 in Egipt. Un crescator de pasari, care ar fi contractat gripa aviara, a murit in vestul Indiei, unde virusul a fost identificat la sfarsitul saptamanii trecute la pasari domestice, pentru prima data in aceasta tara. Cauza mortii nu a fost inca confirmata.
In Indonezia, gripa aviara a facut a nouasprezecea victima umana, iar saptamana trecuta, OMS a confirmat un al doilea deces in Irak ca urmare a infectarii cu virusul H5N1.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.