Cele 12 caricaturi ale profetului Mahomed, publicate, in urma cateva luni, de cotidianul danez Jyllands-Posten, si preluate ulterior de numeroase publicatii de pe diverse meridiane, constituie, inca, subiect de scandal. Un ziar panarab cu capital sau
Cele 12 caricaturi ale profetului Mahomed, publicate, in urma cateva luni, de cotidianul danez Jyllands-Posten, si preluate ulterior de numeroase publicatii de pe diverse meridiane, constituie, inca, subiect de scandal. Un ziar panarab cu capital saudit, Asharq al-Awsat, a publicat, in numarul de ieri scrisoarea continand scuzele prezentate de Jyllands-Posten. Sub titlul "Scuze", Carsten Juste, redactorul sef al cotidianului danez, explica pozitia ziarului sau:
"Ne cerem scuze si exprimam regrete profunde. (...) Am fost gresit intelesi si reafirmam ca desenele nu au vizat pe nimeni. Imi exprim speranta ca aceasta scrisoare va permite clarificarea unei neintelegeri. Dumnezeu sa va binecuvanteze", conchide documentul in limba araba.
Jurnalisti intemnitati
si anchetati, publicatii inchise
Protestele organizate in mai multe tari arabe fata de publicarea caricaturilor au provocat, numai in ultima saptamana, zeci de morti si raniti, in Libia, Nigeria si Pakistan. Sapte ziaristi se afla, in prezent, detinuti in inchisori din Yemen, Siria si Algeria; urmariri judiciare au fost angajate in cinci tari impotriva a cel putin 12 ziaristi; 13 publicatii au fost inchise definitiv sau temporar in Algeria, Maroc, Iordania, Yemen, Malayesia si Indonezia. Zeci de mii de persoane au protestat, ieri, la Istanbul la cererea Partidului Prosperitatii (SP, islamist) scandand sloganuri impotriva Israelului, a SUA si a Europei si au facut apel la boicotarea produselor din Danemarca. Protestatarii au dat foc la trei manechine din paie cu chipul premierului danez, Andres Fogh Rasmussen, a omologului sau britanic, Tony Blair, si a presedintelui american George W. Bush. La Londra, aproximativ 10.000 de musulmani au participat, sambata, la cea mai importanta manifestatie organizata in capitala britanica de la inceputul crizei caricaturilor, noteaza Rompres. Protestatarii au arborat pancarte cu inscrisuri de genul: "Razboiul impotriva terorismului este un razboi impotria islamului", "Europa nu-i respecta pe ceilalti", sau "Libertate de exprimare = libertate de insultare". In Libia, o manifestatie violenta organizata, vineri, in fata Consulatului italian din Benghazi, s-a soldat cu moartea a 11 persoane si ranirea altor 35. Manifestantii, care protestau fata de unele declaratii ale ministrului italian al Reformelor, considerate jignitoare la adresa profetului Mahomed, au dat foc unei parti a cladirii Consulatului italian. Politia a tras asupra protestatarilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.