Concediat joi de catre Andrelecht, ca urmare a implicarii sale in scandalul legat de meciurile trucate, Mitu a primit sustinerea fostilor sai coechipieri dupa victoria de vineri seara, scor 2-0 in derby-ul local cu FC Bruxelles. Mijlocasul suedez Par
Concediat joi de catre Andrelecht, ca urmare a implicarii sale in scandalul legat de meciurile trucate, Mitu a primit sustinerea fostilor sai coechipieri dupa victoria de vineri seara, scor 2-0 in derby-ul local cu FC Bruxelles. Mijlocasul suedez Par Zetterberg, despre care s-a spus ca se va retrage in vara pentru ca postul sau sa fie ocupat de roman, a declarat ca dedica victoria fostilor sai colegi Marius Mitu si Laurent Delorge, concediati de la gruparea belgiana. "Le dedicam aceasta victorie lui Mitu si Delorge, doi oameni extraordinari. Este o situatie dificila pentru noi toti", a spus Zetterberg, despre care Mitu a spus, intr-un interviu publicat in "La Derniere Heure", ca i-a fost mereu alaturi de cand a ajuns la Anderlecht. Un alt jucator al lui Anderlecht, Olivier Deschacht, a calificat drept incredibil ceea ce li s-a intamplat lui Mitu si Delorge. "Am pierdut doi buni prieteni. Bineinteles ca ei sunt vinovati, dar nu suta la suta. Le-am trimis un mesaj ca sa stie ca pot conta pe sprijinul nostru", a spus Deschacht. La randul sau, Yves Vanderhaeghe a declarat ca echipa a jucat si pentru Mitu si Delorge. "Cand am aflat vestea ne venea mai mult sa plangem decat sa radem. Inca nu imi vine sa cred ca acest lucru se poate intampla in Belgia, insa poate ca vor mai cadea si alte capete", a precizat Vanderhaeghe. Referitor la scandalul partidelor trucate la comanda mafiei chinezesti a pariurilor, Mitu a preferat sa nu faca declaratii, dupa ce a recunoscut joi, in ancheta, ca a primit bani pentru a influenta anumite rezultate ale fostei sale echipe, Lierse SK. Jean Mora, care este cel mai bun prieten al lui Mitu si consilierul fotbalistului, a comentat situatia creata. "Nu cunosc pe nimeni care sa fie la fel de corect ca Marius. Recent, s-a vorbit despre cazul Lierse, insa el nu a spus niciodata ca este la curent. Acest caz nu m-a ingrijorat niciodata. Imi pare rau mai ales pentru ca nu mai joaca", a mentionat Mora. In schimb, Delorge a afirmat ca vrea mai intai sa isi consulte avocatul pentru a vedea ce trebuie sa faca. "Imi voi consulta avocatul pentru a vedea cum pot reactiona la aceasta enorma deceptie. Imi voi anunta raspunsul la momentul oportun. Daca am facut marturisiri in justitie? Va repet, a fost o audiere normala", a spus Delorge. Altfel, daca in plan sportiv cariera sa este ca si terminata, riscand o suspendare de trei ani la nivel global, Mitu a intrat si in atentia fiscului din Belgia, care ancheteaza cazul sumelor cu care s-au aranjat meciurile.
Blaturi sub amenintare
Publicatia "Provinciale Zeeuwse Courant" a dezvaluit, in editia sa de sambata, ca jucatorii implicati in trucarea unor meciuri din campionatul Belgiei au fost santajati si amenintati atunci cand rezultatele nu au fost cele dorite de mafia chineza a pariurilor pe Internet. Presedintele lui Lierse, Leo Theyskens, a declarat ca jucatorii care au comis acte incompatibile cu etica sportiva sunt doar "mici pioni" in acest scandal si ca principalul vinovat este fostul antrenor al echipei, Paul Put, demis in noiembrie 2005. Presa belgiana a scris ca Put incasa cate 75.000 de euro pentru fiecare meci trucat, bani pe care ii impartea ulterior cu fotbalistii implicati. Din declaratiile jucatorilor de la Lierse ar reiesi clar faptul ca asupra lor nu au fost facute doar presiuni de ordin psihic, ci si amenintari fizice. Este cazul lui Cliff Mardulier, care a fost amenintat cu o arma de foc dupa meciul Lierse - Anderlecht, disputat pe 18 februarie 2005, potrivit marturiei tatalui sau in cotidianul "De Standaard". Put, care preluase conducerea tehnica a lui Mouscron dupa ce a fost demis de la Lierse, a fost concediat acum doua zile ca urmare a implicarii sale in acest scandal de coruptie. Dupa ce Theyskens l-a catalogat ca fiind "figura centrala" a scandalului, Put l-a acuzat pe oficialul de la Lierse ca a fost tot timpul la curent cu aceasta afacere. "A stiut totul despre intelegerea cu chinezul Ye", a spus Put. La randul sau, Theyskens a afirmat ca Put a incercat sa-l atraga in intelegerea cu Ye, insa a refuzat si l-a catalogat pe fostul antrenor de la Lierse ca fiind "un criminal de calibru". Scandalul meciurilor trucate in Belgia a aparut in toamna anului trecut si a vizat, la inceput, clubul La Louviere. O ancheta a presei belgiene a relevat faptul ca mafia chineza a pariurilor sportive pe Internet, avandu-l in frunte pe omul de afaceri Ye Zheyun, s-ar afla la originea mai multor acte de coruptie din campionatul Belgiei. Ancheta a fost urmata, la sfarsitul anului 2005, de una a justitiei, insa pana in prezent nimeni nu a fost inculpat. Cercetarile au ajuns si la Lierse, club unde a fost legitimat pana in vara si Marius Mitu, care a fost transferat, impreuna cu Delorge, la Anderlecht. Mitu si Delorge, alaturi de alti fosti sau actuali componenti ai lui Lierse, au fost audiati si, potrivit presei, au recunoscut implicarea in acte incompatibile cu etica sportiva. Vineri, Mitu si Delorge au fost concediati de Anderlecht. (MIG)
Lierse scoasa de la pariuri
Mai multe case de pariuri au anuntat ca nu vor mai permite sa se mizeze pe partidele disputate de Lierse, echipa aflata in centrul scandalului de coruptie ce a luat amploare in ultimele zile in fotbalul belgian. Potrivit agentiei Belga, aceasta decizie a fost luata de Ladbrokes si Unibet.com dupa ce s-a anuntat ca anchetatorii vor analiza o lista cu 17 partide asupra carora planeaza suspiciuni, opt dintre acestea fiind disputate de Lierse. Presa belgiana a constatat ca cele mai multe pariuri privind rezultatul celor 17 partide suspecte au fost facute din Asia, prin intermediul Internetului, dupa cum sustin analistii societatilor de pariuri. Meciul de sambata, din campionatul Belgiei, Charleroi - Lierse, a fost blocat si in Romania, din cauza unei eventuale mize imense pe victoria gazdelor. Surprinzator, in ciuda situatiei cauzata de scandalul aranjamentelor si a concedierii a trei jucatori, Lierse, ultima clasata, a castigat cu 1-0! (MCZ)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.