Minorii romani vor putea calatori in strainatate, insotiti de reprezentantul unei companii autorizate, in baza declaratiei parintilor, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF). Aceasta solutie a fost propusa
Minorii romani vor putea calatori in strainatate, insotiti de reprezentantul unei companii autorizate, in baza declaratiei parintilor, informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF). Aceasta solutie a fost propusa si acceptata la sfarsitul saptamanii trecute de reprezentantii Politiei de Frontiera, la o intalnire cu cei ai Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si ai Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR). "Calitatea de insotitor, pentru minorii care pleaca pentru programe educationale individuale, ar putea fi dobandita de personalul de la bordul avionului sau de conducatorul auto", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT. Ea a precizat ca, oricum, acest tip de serviciu exista, contra cost, insa numai pentru copiii pana la 14 ani. Odata cu intrarea in vigoare a Legii 248/2005 privind libera circulatie a cetatenilor, companiile aeriene ar trebui sa fie de acord sa insoteasca absolut toti minorii care nu pot fi insotiti de un parinte sau reprezentantul legal. "Mai trebuie, in aceasta saptamana, sa obtinem acordul tuturor companiilor pentru astfel de servicii. Potrivit legii, una dintre conditiile impuse unei persoane care insoteste un minor in strainatate este sa prezinte cazierul judiciar. Oricum, personalul de bord al unei companii aeriene indeplineste aceste conditii juridice", a mai spus Lucia Morariu. IGPF informeaza ca, in perioada 29 ianuarie-18 februarie, la PTF Aeroport "Henri Coanda" s-au prezentat pentru a calatori 701 minori romani, dar politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara unui numar de 70 minori, fie pentru ca nu posedau acordul parintilor pentru a calatori in strainatate, fie pentru ca nu erau insotiti. De asemenea, catorva minori li s-a interzis sa plece din tara intrucat insotitorii acestora nu au prezentat cazierul juridic. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.