Tribunalul Bucuresti a decis, sambata, amanarea pentru 1 martie a dezbaterilor privind propunerea procurorilor de arestare a lui Stefan Radulescu, cel care i-a reclamat pe Gelu Tofan (foto) si pe procurorul Constantin Gherta pentru fapte de coruptie.
Tribunalul Bucuresti a decis, sambata, amanarea pentru 1 martie a dezbaterilor privind propunerea procurorilor de arestare a lui Stefan Radulescu, cel care i-a reclamat pe Gelu Tofan (foto) si pe procurorul Constantin Gherta pentru fapte de coruptie. Radulescu a fost retinut, joia trecuta, intr-un dosar economic. Ordonanta de retinere a expirat vineri, iar procurorii au propus arestarea lui Radulescu, masura pe care o decide doar judecatorul, care trebuie sa ia "de indata" in discutie o astfel de solicitare. Astfel, sambata, Radulescu s-a prezentat la Tribunalul Bucuresti, instanta care a admis solicitarea acestuia de acordare a unui termen pentru a-si pregati apararea.
Audiat impreuna cu sotia
Radulescu si sotia sa au fost audiati, la Inspectoratul General al Politiei Romane, fiind invinuiti intr-un dosar vizand nereguli economice, disjuns dintr-unul mai vechi in care omul de afaceri mai fusese arestat, in 2004.Potrivit Mediafax, sotia lui Radulescu afirma ca li s-a cerut sa renunte la plangerile in baza carora a fost construit, la Departamentul National Anticoruptie (DNA), dosarul in care Gelu Tofan si procurorul Gherta sunt cercetati si sustine ca un ofiter de politie i-ar fi amenintat ca, in cazul in care nu renunta la sesizari, ar putea fi retinuti. "Eu am refuzat, am iesit de la audieri dupa zece minute, iar dupa inca o ora sotul m-a sunat si mi-a spus ca este retinut", declara Mariana Radulescu. "Aceasta arestare este o razbunare, un santaj pentru a-l obliga pe sotul meu sa renunte la plangere", a conchis sotia lui Stefan Radulescu. Aceasta nu a putut preciza care sunt acuzatiile aduse, de aceasta data, sotului ei.
Acuzatiile
Radulescu era acuzat ca a comis mai multe infractiuni economice, ce ar fi adus prejudicii de ordinul miliardelor de lei atat bugetului de stat, cat si unor firme private. El a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, instigare la folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, fals in inscrisuri sub semnatura privata si delapidare in forma calificata. Potrivit informatiilor facute publice anul trecut de procurori, in 2002-2003, ca director general al societatilor Transporturi Auto Astra SA, Somaco SA si ca administrator unic al Tofan Trans SA, Radulescu a dispus inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive. El ar fi urmarit astfel sa diminueze TVA-ul si impozitul pe profit, pagubind astfel bugetul de stat cu aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Totodata, in 2004, ca director general al Transporturi Auto Astra SA, Radulescu ar fi ridicat de mai multe ori din casierie diverse sume in valuta fara acte justificative, ceea ce ar fi prejudiciat firma cu 82.110 de euro si 300 de dolari. In martie 2000-decembrie 2001, ca administrator unic si director general al Tofan Trans SA si al Transporturi Auto Astra SA, el ar fi dispus ca lucrarile de constructie si amenajare a vilei sale sa fie platite din fondurile societatilor pe care le administra si care ar fi fost prejudiciate astfel cu aproximativ sapte miliarde de lei vechi. Gelu Tofan este invinuit pentru santaj si trafic de influenta, intr-un dosar instrumentat de procurorii DNA. In acest dosar, alaturi de Tofan mai sunt cercetati procurorul Constantin Gherta, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - invinuit pentru santaj si complicitate la trafic de influenta in instrumentarea dosarului lui Stefan Radulescu - si inca o persoana. Constantin Gherta este procurorul de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a instrumentat dosarul Tofan Grup, in care Stefan Radulescu a fost arestat preventiv, in luna noiembrie a anului 2004. In 17 ianuarie, Tofan a fost victima unei agresiuni, omul de afaceri banuindu-l pe Radulescu ca in spatele atacului asupra lui ar fi Radulescu. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.