Hamas, miscarea radicala care si-a adjudecat scrutinul legislativ palestinian din 25 ianuarie - surclasand detasat miscarea Fatah, dupa un deceniu de putere - l-a desemnat oficial, ieri, pe Ismail Haniyeh (foto), pentru functia de premier al viitorul
Hamas, miscarea radicala care si-a adjudecat scrutinul legislativ palestinian din 25 ianuarie - surclasand detasat miscarea Fatah, dupa un deceniu de putere - l-a desemnat oficial, ieri, pe Ismail Haniyeh (foto), pentru functia de premier al viitorului Guvern. Anuntul, formulat printr-un comunicat difuzat principalelor agentii de presa internationale, nu a reprezentat o surpriza pentru observatorii scenei politice palestiniene, intrucat optiunea era deja cunoscuta, de la sfarsitul saptamanii trecute. Plasat primul pe lista electorala a Hamas, Haniyeh este considerat drept o personalitate pragmatica si moderata, aflat in bune relatii cu Al Fatah, partidul lui Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP).
Olmert: ANP este o "Autoritate terorista"
Liderul palestinian, Mahmud Abbas, a adresat un apel pentru a se pune capat "haosului armelor" si anarhiei in domeniul securitatii in teritoriile palestiniene, inaugurand, sambata, noul Parlament dominat de islamistii radicali din Hamas. Comitetul central al Fatah se va reuni, pe 25 februarie, la Tunis sau la Cairo, pentru a dezbate eventuala participare la viitorul Guvern condus de radicalii Hamas si a analiza perspectivele reglementarii politice a conflictului israeliano-palestinian.
In opinia premierului israelian interimar, Ehud Olmert, ANP a devenit de facto o "Autoritate terorista", in conditiile accederii Hamas la putere. Olmert a precizat ca Israelul exclude orice contact cu noua conducere palestiniana. Guvernul israelian a aprobat, ieri, impotriva ANP, o serie de sanctiuni economice, intre care inghetarea transferului lunar a aproximativ 50 de milioane de dolari din fondurile ce trebuie rambursate de catre Israel in contul taxelor vamale si TVA provenite de la produsele destinate Cisiordaniei si Fasiei Gaza. Guvernul israelian a mai decis sa lanseze un apel comunitatii internationale de a inceta imediat ajutorul pentru ANP, cu exceptia asistentei in scopuri umanitare, verificandu-se daca aceasta nu este deturnata in beneficiul unor organizatii teroriste. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.