Politisti si jandarmi au fost mobilizati ieri la Catedrala "Sfintii Mihail si Gavriil" din Satu Mare, retrocedata greco-catolicilor, si au impiedicat o confruntare intre acestia si ortodocsi, care s-au adunat in jurul bisericii, protestand fata de de
Politisti si jandarmi au fost mobilizati ieri la Catedrala "Sfintii Mihail si Gavriil" din Satu Mare, retrocedata greco-catolicilor, si au impiedicat o confruntare intre acestia si ortodocsi, care s-au adunat in jurul bisericii, protestand fata de decizia de retrocedare a lacasului de cult. Potrivit Mediafax, aproximativ o mie de greco-catolici s-au adunat, duminica dimineata, pentru a celebra prima slujba la catedrala din centrul municipiului Satu Mare, care le-a fost retrocedata, la ceremonia religioasa asistand si episcopul greco-catolic al Maramuresului si Satmarului, PS Ioan Sisesteanu si cel de Oradea, PS Virgil Bercea.
"Tradatorii"
In jurul orei 12.30, aproximativ 500 de credinciosi ortodocsi s-au strans la biserica, insotiti de mai multi preoti, printre care si protopopul de Satu Mare, preotul Ioan Socolan, si cei doi fosti parohi ai bisericii. Ortodocsii s-au rugat, dar au si lansat acuzatii la adresa fortelor de ordine care au fost mobilizate inca de dimineata in jurul bisericii. Greco-catolicii, dar si jandarmii si politistii au fost numiti "tradatori" care sunt "impotriva majoritatii".Cand greco-catolicii au inceput sa iasa din biserica, in jurul orei 13.00, ortodocsii au incercat sa forteze intrarea in lacasul de cult. Fortele de ordine, carora li s-au alaturat si politisti de la Detasamentul de Interventie Rapida al IPJ, au reusit in cele din urma sa impiedice o confruntare intre cele doua tabere.
"Biserica a fost luata abuziv"
"Biserica a fost luata abuziv. O sa facem atatea manifestari pana o s-o castigam inapoi pentru ca a fost o eroare judiciara, a fost o greseala", a declarat fostul paroh ortodox al bisericii, Viorel Lostun. La randul sau, protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman, crede ca ortodocsii au fost manipulati: "Eu sunt sigur ca n-au facut-o oamenii din pornirea lor. Omul este foarte usor de condus, foarte usor de manipulat si consider ca au fost efectiv manipulati, prin vizita episcopului ortodox de Maramures, aici la Satu Mare, si prin faptul ca la demonstratia de astazi erau prezenti in fruntea acestor oameni preoti in vesminte ".
Supravegheati de jandarmi
Adjunctul sefului Politiei Judetene Satu Mare, subcomisar Vlad Florentin, a declarat ca in acest caz se fac cercetari pentru ultraj si vor fi trasi la raspundere cei care au incalcat linistea si ordinea publica.Politistii si jandarmii satmareni au continuat sa tina sub observatie biserica pe tot parcursul zilei de duminica. Catedrala din centrul municipiului Satu Mare, pentru care au protestat o suta de credinciosi greco-catolici, in urma cu peste o saptamana, a fost redata acestui cult, in baza unei sentinte judecatoresti ramasa definitiva si pusa in aplicare, vineri, de un executor judecatoresc. Catedrala, care poarta hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", a fost redata greco-catolicilor in baza unei sentinte definitive si irevocabile a Curtii de Apel Oradea. Conducerea Protopopiatului greco-catolic crede ca astfel "s-a facut dreptate" pentru ca biserica "a fost luata in mod abuziv de regimul comunist". In replica, Protopopiatul Ortodox din Satu Mare sustine ca retrocedarea bisericii este ilegala si ca intrerupe "orice activitate desfasurata in comun cu Biserica Catolica de rit Bizantin". (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.