Un studiu al unei echipe de oameni de stiinta olandezi sugereaza ca deciziile importante, precum cumpararea unei masini, sunt mai usor de luat daca lasam inconstientul sa evalueze optiunile. Acest lucru se intampla pentru ca oamenii se pot concentra
Un studiu al unei echipe de oameni de stiinta olandezi sugereaza ca deciziile importante, precum cumpararea unei masini, sunt mai usor de luat daca lasam inconstientul sa evalueze optiunile. Acest lucru se intampla pentru ca oamenii se pot concentra numai asupra unui numar limitat de lucruri, sustine un studiu publicat de revista Science. Constientul ar trebui lasat, in viziunea echipei de cercetatori, sa decida in privinta chestiunilor mai marunte, precum alegerea intre diferite feluri de sampoane.
Psihologii de la Universitatea din Amsterdam au impartit voluntarii care au participat la studiu in doua grupuri si au facut o serie de experimente pentru a testa teoria "deliberarii fara atentie". Un grup a trebuit sa aleaga, in patru minute, o masina, dintr-o lista, dupa ce lua in considerare patru caracteristici, printre care consumul si spatiul. Membrii celui de-al doilea grup au primit o serie de puzzle-uri, pentru a li se pastra constientul ocupat inainte de luarea unei decizii. Primul grup a reusit sa aleaga cea mai buna masina, pe baza celor patru criterii, in 55% din cazuri, in timp ce al doilea grup a reusit acest lucru in doar 40% din cazuri. Dar cand experimentul a fost complicat, marind la 12 numarul criteriilor pe baza carora trebuia sa se faca alegerea, primul grup a reusit sa aleaga cea mai buna masina in doar 23% din cazuri, in timp ce rata de succes a celui de-al doilea grup a crescut la aproape 60%. "Literatura stiintifica subliniaza de sute de ani beneficiile deliberarii constiente in luarea unei decizii, in timp ce ideea ca gandirea inconstienta este productiva nu a trecut niciodata de statutul de <<poveste din popor>>", se arata in studiu. Dar ancheta a descoperit ca oamenii pot gandi inconstient si ca pentru a lua decizii complexe, acest tip de gandire este chiar superior. Creierul se poate concentra doar pe cateva lucruri in acelasi timp, ceea ce inseamna ca anumite lucruri ar putea sa fie ignorate pe nedrept, sustine echipa de cercetatori. "Mesajul de baza este ca atunci cand trebuie sa iei o decizie, primul pas este sa aduni toate informatiile necesare, Iar pentru lucrurile simple acest lucru se face cel mai bine cu ajutorul gandirii constiente, dar cand e vorba de o decizie complexa lucrurile trebuie lasate in seama inconstientului, trebuie sa lasam somnul sa ne sfatuiasca", explica liderul echipieri, doctorul Ap Dijksterhuis. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.