"Vreau sa aveti convingerea ca nici un politician nu va interveni in anchetele dumneavoastra sa spuna: <<opreste-te!>> sau <<ia-l pe X pentru ca mi-e adversar politic>>". Aceasta a fost incurajarea presedintelui Traian Basescu
"Vreau sa aveti convingerea ca nici un politician nu va interveni in anchetele dumneavoastra sa spuna: <<opreste-te!>> sau <<ia-l pe X pentru ca mi-e adversar politic>>". Aceasta a fost incurajarea presedintelui Traian Basescu adresata procurorilor prezenti ieri la sedinta de bilant a Departamentul National Anticoruptie. Seful statului s-a ferit sa-i laude pe procurori, sa le multumeasca, dar nu s-a putut abtine sa nu promita marea cu sarea, adica aproape imposibilul. Astfel, Basescu le-a cerut procurorilor, atunci cand a vorbit despre independenta acestora, ca in momentul in care cineva incearca sa intervina intr-o ancheta, "fie ca este vorba de presedintele tarii sau de un consilier local" sa faca public acest lucru si sa aplice legea. "Aveti obligatia sa aplicati legea fara menajamente. Sunteti cei care pot face din statul roman un stat respectat", a spus Basescu. Dandu-se pe sine drept exemplu, presedintele a promis ca nu va interveni niciodata in treburile Justitiei. "In calitate de presedinte, nu voi interveni niciodata la Parchetul General sau la DNA pentru a fi iertat unul sau altul sau pentru a fi prigonit unul sau altul", a promis Basescu, urandu-le procurorilor sa fie suficient de puternici pentru a face fata campaniilor duse impotriva lor. In alta ordine de idei, presedintele i-a asigurat pe procurori ca toate partidele politice sustin "si in momentul de fata si in continuare" Departamentul National Anticoruptie. "Pe fond, nici un politician, mai mic sau mai mare, nu contesta nevoia functionarii DNA", a mai spus seful statului, adaugand ca ordonanta privind infiintarea Departamentului se va intoarce in Parlament.
"Nu va felicit, nu va multumesc, nu va critic"
Basescu i-a anuntat de la inceputul interventiei sale pe procurori ca nu vrea nici sa-i felicite, nici sa-i critice sau sa le multumeasca. Cu toate acestea, seful statului le-a reprosat procurorilor de mai multe ori faptul ca au intarziat mult transformarea Romaniei intr-un stat de drept. "Apreciez curajul procurorilor, dar nu trebuie sa traim cu impresia ca si-a atins performantele", a spus presedintele. Basescu a recunoscut importanta pe care o are DNA in privinta integrarii europene, dar le-a amintit procurorilor ca nu lucreaza pentru institutiile europene, ci pentru cele 22 de milioane de romani. "Va vom multumi cu totii daca performantele dumneavoastra vor fi reflectate in integrarea europeana. Dar de ce atat de tarziu?", s-a intrebat Basescu, tintind din nou catre procurori. Raspunsul a venit tot de la Basescu: din cauza inteventiilor politice. Presedintele le-a multumit intr-un final procurorilor pentru "inceput" si i-a asigurat de tot respectul sau. Nu "dragoste", "pentru ca nimeni nu iubeste un procuror".
Macovei: "Sunt ghidul vostru protector"
Pe de alta parte, ministrul Justitiei Monica Macovei a fost mai optimista si a sustinut ca "anchetele de azi" sunt chiar rezultatul independentei procurorilor. "Exista procurori in Romania care-si asuma independenta. Rezultatul este ca avem astazi cazuri mari de coruptie", a spus Macovei, promitandu-le procurorilor ca va fi "ghidul lor protector" impotriva oricaror imixtiuni, atat timp cat scopul lor va fi respectarea legii. In ansamblu si premierul Calin Popescu Tariceanu le-a promis procurorilor acelasi lucru. Cu diferenta ca Tariceanu si-a inceput discursul printr-o mica rafuiala cu presa. Nu a vrut sa vorbeasca de la tribuna unde erau amenajate microfoanele, pentru ca nu a venit la o conferinta de presa. Despre procurori, numai de bine de la Tariceanu. "Romania are nevoie indiscutabil de DNA . Este vorba de contributia DNA la restabilirea respectului fata de lege", a spus Tariceanu, precizand ca Guvernul va continua sa sustina lupta impotriva coruptiei, ca o conditie esentiala a functionarii statului de drept.
Morar: "In 2005 au lipsit dosarele privind marea coruptie"
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a iesit in fata presei, la sedinta de bilant a departamentului pe care il conduce, cu o serie de multumiri, reprosuri subtile si date statistice, care sa ateste calitatea muncii procurorilor condusi de el.
In deschiderea discursului sau, Morar a decretat: "Activitatea DNA pe 2005 se prezinta cam asa: dosare importante au fost trimise in instanta. Au lipsit insa dosare privind marea coruptie. Acest neajuns este pe cale sa se remedieze, sunt in instrumentare acum dosare ce privesc oameni cu functii inalte". Pe de alta parte, Morar s-a declarat nemultumit de Curtea Constitutionala care a decis ca vechiul PNA nu are competenta sa ancheteze parlamentari exact in momentul in care PNA avea un dosar in acest sens, iar acum se intampla la fel si cu DNA. In acest sens, procurorul sef al DNA a precizat ca "nu procurorii anticoruptie fac legile si ei nu au intrat pe usa din dos a magistraturii, nu au de ce sa fie culpabilizati".
Pe de alta parte, procurorul sef al DNA a precizat ca, in 2005, au fost instrumentate peste 2314 cauze care priveau infractiuni de coruptie, 1114 dintre acestea soldandu-se cu trimiterea in judecata a inculpatilor. Totodata, Morar a "laudat" activitatea sectiei militare, precizand ca procurorii acesteia au intocmit 7 rechizitorii, in care au fost trimisi in judecata 488 de inculpati, "majoritatea pe stramutati". Procurorul sef al DNA a mentionat faptul ca s-a declarat multumit de asistenta primita de la Parhetul Anticoruptie din Spania.
Se cauta mijloace de evaluare a activitatii Justitiei
Dupa ce Morar a dat asigurari in stanga si in dreapta ca "nu vor exista presiuni dinauntru sau din afara, e un moment pe care Justitia trebuie sa il valorifice", acesta si-a incheiat trimfator discursul, dand cuvantul vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Cristian Deliorga. Acesta a vorbit despre colaborarea existenta intre Ministerul Justitiei, CSM, Presedintie si cabinetul primului-ministru. Totodata, Deliorga a facut un apel la inspectorii judiciari ai CSM sa isi cotinue activitatea, rugandu-i pe magistratii care cred ca au capacitatea necesara sa fie inspector judiciar sa nu ezite sa arate acest lucru. Cel de-al treilea vorbitor a fost presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, care si-a exprimat increderea viziavi de capacitatea procurorilor de-a lupta impotriva coruptiei, atragand atentia asupra faptului ca "activitatea aceasta este una primordiala". Totodata, Popa a vorbit despre un program, care va incepe in acest an, care prevede crearea unor mijloace de a evalua actul de Justitie. (C.EPURAN; V.RASCANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.