Presedintele Traian Basescu tine neaparat sa obtina sprijinul tuturor partidelor parlamentare pe "solutia retrimiterii in Parlament" a Ordonantei privind DNA. El a aratat ca s-ar bucura mult daca ar reusi sa primeasca pentru aprobarea Ordonantei incl
Presedintele Traian Basescu tine neaparat sa obtina sprijinul tuturor partidelor parlamentare pe "solutia retrimiterii in Parlament" a Ordonantei privind DNA. El a aratat ca s-ar bucura mult daca ar reusi sa primeasca pentru aprobarea Ordonantei inclusiv sustinerea PSD. Astfel, luni la ora 12 seful statului se intalneste cu liderii partidelor parlamentare, fiecare dintre acestia urmand sa fie insotit de un specialist, pentru a se sfatui cu acestia, in incercarea de a ajunge la o viziune comuna privind Ordonanta DNA. Aceasta pentru ca in cadrul consultarilor din ultimele doua zile, cu delegatiile partidelor, au fost exprimate puncte de vedere diferite in privinta DNA. Presedintele a mentionat faptul ca opiniile exprimate au vizat fie emiterea unei noi legi privind infiintarea DNA, fie retrimiterea Ordonantei la Parlament, fie obiectii fata de constitutionalitatea actului normativ. Seful statului s-a pronuntat pentru retrimiterea actului normativ inapoi la Parlament, dar intr-o formula care sa intruneasca acordul majoritatii formatiunilor parlamentare. Basescu a precizat ca nu este adeptul niciunei alte solutii alternative, cum ar fi adoptarea unei legi a DNA prin asumarea raspunderii Guvernului sau emiterea unei noi Ordonante de Urgenta. Presedintele a avut ieri discutii cu liderii UDMR, PNL si PD, dupa ce, joi seara s-a consultat cu conducerea PSD, PRM, PC si reprezentantii minoritatilor.
"Formula unei abordari ponderate"
In privinta Statutului minoritatilor - subiect ridicat de UDMR - Basescu a declarat ca sustine si intelege nevoia aparitiei unei astfel de legi, dar si-a exprimat convingerea ca va putea fi gasita "formula unei abordari ponderate". Seful statului a declarat ca va analiza diferentele intre punctele de vedere pe aceasta tema atat dintre UDMR si celelalte partide din Coalitie, cat si dintre partidele din opozitie si UDMR, astfel incat promovarea Statutului minoritatilor sa isi reia cursul. "Am convingerea ca vom gasi formula unei abordari ponderate care, intr-adevar, sa protejeze valorile culturale ale minoritatilor, dar sa nu se constituie intr-o discriminare pozitiva exagerata in raport cu populatia majoritara", a adaugat presedintele.
UDMR a cerut mediere prezidentiala la Statut
Liderii UDMR i-au cerut ieri presedintelui Traian Basescu, sa trimita Parlamentului pentru reexaminare Ordonanta DNA, sustinand totodata ca trebuie aduse unele modificari actului normativ, pentru a exclude orice posibilitate de reclamare a neconstitutionalitatii acesteia. Presedintele Marko Bela a precizat ca Uniunea va sustine Ordonanta in Parlament. El a mentionat ca UDMR i-a cerut sefului statului sa-si exprime opinia in legatura cu divergentele aparute pe marginea Statutului minoritatilor si sa contribuie la rezolvarea lor, formulandu-si un mesaj fara echivoc in privinta relatiilor interetnice. Liderul UDMR i-a comunicat presedintelui ca in ultima perioada s-a amplificat "retorica nationalista, antimaghiara si antiminoritara" in viata politica. Marko Bela a precizat ca presedintele a promis ca va discuta aceasta problema cu celelalte partide din Coalitia de guvernare. Liderul Uniunii a precizat ca i-a mai propus lui Basescu sa isi numeasca un consilier pe problemele minoritatilor. S-a discutat si despre "atacurile" la adresa senatorului UDMR Gyorgy Frunda, care ar fi meritat laude pentru activitatea sa la APCE, a mai spus liderul UDMR. Basescu a intampinat delegatia UDMR, adresandu-li-se razand: "Minoritarii astia scandalagii".
Parerea lui Boc
Reprezentantii PD l-au asigurat pe Basescu ca vor sustine adoptarea de catre Parlament a Ordonantei DNA in forma prezentata de Guvern, "eventual cu mici corecturi care sa nu afecteze fondul". Boc a aratat ca, din punctul de vedere al democratilor, nu se impune elaborarea unui nou act normativ privind DNA. Democratii prezenti la intrevedere ne-au precizat ca presedintele a fost foarte cordial, dar a evitat discutiile despre fuziune. Basescu a fost curios, insa, sa afle parerea lui Emil Boc, specialist in drept constitutional, despre Ordonanta DNA, respectiv daca vreuna din prevederile acesteia contravine Legii fundamentale. (Anca HRIBAN)
PNL a abandonat proiectul propriu
Potrivit unor surse PNL, delegatia liberala a abandonat orice intentie de a prezenta sefului statului o alta varianta de ordonanta mai apropiata ca formulare de ceea ce reclama PSD. Tariceanu ar fi spus ca PNL va vota pentru adoptarea actualei ordonante DNA, iar daca aceasta va cadea la Curtea Constitutionala ministrul Justitiei isi va asuma responsabilitatea publica pentru esec. Surse liberale spun ca intalnirea a fost la fel de rece ca si la medierile precedente organizate de Traian Basescu. Singura ostilitate s-a desfasurat intre Basescu si senatorul PNL Radu Stroe. Nemultumit pentru criticile nemumarate fata de proiectul CSAT pe legile sigurantei nationale, Basescu i-ar fi spus lui Stroe ca nu are decat sa faca el legile daca stie mai bine.
Basescu e suparat ca liberalii insista cu desecretizarea hotararilor CSAT
Potrivit liberalilor, Basescu ar fi suparat pe liberali ca insista sa se desecretizeze proiectele de lege citite la CSAT. Tot liberalii sustin ca in discutiile cu presedintele nu s-a vorbit nici despre Dinu Patriciu si nici despre alte subiecte colaterale, cum ar fi modificarile aduse Constitutiei. Se pare insa ca la un moment dat s-a incercat deschiderea subiectului legat de fuziune, insa Traian Basescu ar fi spus ca nu au nimic de discutat pe acest subiect. Legat de statutul parlamentarilor, Basescu si-ar fi exprimat dezamagirea fara a astepta un raspuns de la liberali.
Presedintele Calin Popescu Tariceanu a declarat, dupa intalnirea cu presedintele, ca lideralii au sustinut necesitatea ca pachetul legislativ privind siguranta nationala sa nu genereze structurilor informative competente excesive, care sa duca la restrangerea libertatilor individuale ale cetatenilor. Tariceanu a precizat ca PNL este foarte receptiv la semnalele societatii civile privind necesitatea unei dezbateri publice in privinta pachetului legislativ privind siguranta nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.