Aparitia suplimentului lunar de cultura "Meridian 27", cu 16 pagini, format tabloid, al "Ziarului de Bacau" are toate datele unui proiect ambitios. In aceasta formula, ca insert in presa judeteana, noul "Meridian" se alatura "Suplimentului de cultura
Aparitia suplimentului lunar de cultura "Meridian 27", cu 16 pagini, format tabloid, al "Ziarului de Bacau" are toate datele unui proiect ambitios. In aceasta formula, ca insert in presa judeteana, noul "Meridian" se alatura "Suplimentului de cultura" (saptamanal) al "Ziarului de Iasi", publicat in colaborare cu Editura Polirom.
Sub conducerea profesorului Gheorghe Iorga, apreciat traducator din limba persana, "Meridian 27" aduna in paginile sale, in rubrici permanente, scriitori si oameni de cultura din Bucuresti, Cluj, Iasi si Bacau, de la George Balaita, Dan Horia Mazilu, Eugen Uricaru, Constantin Stan, Gheorghe Iova, Sorin Preda, Gabriel Rusu, Iacob Florea si pana la Lucian Vasiliu, Constantin Dram, Cassian Maria Spiridon, Constantin Calin, Ovidiu Genaru, Ion Tudor Iovian, Doru Kalmuski, Calistrat Costin. Unii dintre ei anunta ca, in urma colaborarii la "Meridian", vor prinde contur cateva carti. In deschiderea rubricii "Fragmentarium baroc", profesorul Dan Horia Mazilu, membru corespondent al Academiei, noteaza: "Cuvintele pe care le-am pus in fruntea acestor pagini ascund un gand. Un gand care se poate implini cu ajutorul lui Dumnezeu si al suplimentului care se naste acum - acela de a scrie o carte cu acest titlu, in continuarea mai vechilor mele preocupari". Si cunoscutul prozator George Balaita ne anunta ca titlul rubricii sale, "Morarul & hangiul", "nu este doar un titlu ocazional de rubrica. Este o carte inca netiparita, unde exersez de peste sapte lustri arta prozei. Titlul secund, <<Povestiri de Nicaieri>>, este o falsa imagine in oglinda. (...) Asadar, numar de numar, un exercitiu de arta a prozei. O povestire de Nicaieri. Din secolul trecut sau din iarna asta". In acelasi registru se inscriu si cele "Zece convorbiri ale lui Gheorghe Iova cu sine insusi" propuse si vag regizate de Sorin Preda.
Pe langa toate astea se mai pot citi in ambitiosul supliment de cultura recenzii de carte si de spectacol, eseuri, pamflete, evocari, articole diverse. (A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.