Activistii evreii n-au fost straini de instaurarea comunismului in Romania, dar nu ei l-au initiat si in orice caz nu au robotit singuri la edificarea regimului tortionar. "Varful de lance" al comunismului in comunitatea evreiasca din Romania a fost
Activistii evreii n-au fost straini de instaurarea comunismului in Romania, dar nu ei l-au initiat si in orice caz nu au robotit singuri la edificarea regimului tortionar. "Varful de lance" al comunismului in comunitatea evreiasca din Romania a fost Comitetul Democrat Evreiesc (C.D.E.); infiintat imediat dupa 23 august 1944, condus de comunisti evrei, CDE a fost instrumentul Partidului Comunist si ulterior al Securitatii, in vederea anihilarii miscarii sioniste si a democratiei in viata comunitara evreiasca. In istoria tribului evreiesc din Romania, CDE reprezinta cea mai urata pagina, pentru ca evrei investiti cu carnete rosii de partid au patruns cu cizmele in sufletele evreilor care pastrau cu sfintenie identitatea lor evreiasca si sionista. Dar nu numai atat, i-au amenintat, i-au tracasat, i-au batut uneori si chiar i-au predat, adesea, organelor represive ale Securitatii. CDE a facut posibila atacarea si inlaturarea sef-rabinului Alexandru Safran, av. Wilhelm Filderman si A. L. Zissu, conducatorii istorici ai evreimii-romane. Multa vreme, in Israel, domnea o stare de disconfort vizavi de CDE. Miile de activisti ai CDE-ului, chiar si tortionarii cu nastere iudaica ai Securitatii, au emigrat in Israel, dulce e uitarea, de ce sa nu ne avem ca fratii, cand avem atatia dusmani? Se lasase o tacere grea si CDE parea ca a intrat definitiv intr-un con de umbra al uitarii. Iata insa ca un istoric serios, dr. Shlomo Leibovici-Laish, presedintele Asociatiei Mondiale Culturale a Evreilor Originari din Romania (ACMEOR), a defrisat propria-i arhiva, a mers si la alte surse, si a publicat cartea "Comitetul Democrat evreiesc - formatie politica evreiasca sau jewsectie romaneasca". Shlomo stie multe, el a lucrat decenii intr-un post sensibil, aproape secret, undeva la confluenta dintre Mossad si Ministerul de Externe al Israelului. Se spune ca nu a existat emigrant care la sosirea sa in Israel sa nu fi trecut si pe la Shlomo. Cartea sa e doldora de documente si de analize patrunzatoare. De felul sau, Shlomo este un procuror, un om dur care s-a izbit de dusmani si de dusmanie. El nu-i iarta pe netrebnicii comunisti evrei ai CDE-ului. Un bisturiu uneori fin, alteori adevarat cutit de casap, taie in carne vie. Si bine face ca-i nemilos. Shaul Carmel, presedintele Asociatiei Scriitorilor de limba romana din Israel, a avut initiativa sa discute cartea lui Shlomo Leibovici-Laish, montand la Tel Aviv un proces virtual al CDE-ului.
Un proces cu un tribunal, complet de judecata, procurori, aparatori, martori. Personalitati marcante ale vietii israeliene, precum Meir Rosenne, fost ambasador al Israelului la ONU, ambasadorul Eliezer Palmor, Bruno Landsberg, Consul de Onoare al Romaniei la Ierusalim, istoricii Rafael Vago si Shlomo-Leibovici-Laish, Arie Kupferschmidt, scriitorii si ziaristii Shaul Carmel, G. Mosari, Andrei Fischof, Sonia Palti, Liviu Moscovici, Francisca Stoleru, au intervenit in diferite stadii ale procesului. A existat si un "observator international": ambasadorul Romaniei in Israel, Valeria Mariana Stoica.
CDE, o facatura comunista
Procesul de la Tel Aviv a demonstrat ca CDE a facut mult rau evreilor, dar in cele din urma a esuat. Desi s-a opus si a actionat salbatic impotriva evreilor care doreau sa emigreze in Israel, totusi aproape intreaga comunitate evreiasca din Romania a emigrat. Cei 400.000 de evrei-romani s-au stabilit in Israel in pofida politicii si manipularilor CDE-iste. E adevarat, CDE a reusit sa lichideze toate organizatiile sioniste, Joint-ul si OSE-ul (sectiunea romaneasca a Congresului Mondial Evreiesc), dar nu a reusit sa-i faca pe evrei sa renunte la a se stabili in tara stramoseasca. Sireti, cand au constatat ca sionismul nu poate fi rupt din inima evreilor, tartorii CDE au stabilit un monopol asupra plecarilor si au infiintat zeci de scoli de indoctrinare comunista. 3700 de evrei "indoctrinati", care au semnat anumite angajamente de colaborare cu Securitatea si au jurat ca "vor continua batalia pentru triumful comunismului in lume" au fost primii care au primit aprobarile de emigrare. Ajunsi insa in Tara Sfanta, majoritatea s-au dezis de acele "angajamente" (doar 37 au devenit membri ai Partidului Comunist Israelian). Nu toti cei prezenti au fost multumiti cu modul cum s-a desfasurat "Procesul". Caracterul criminal al CDE nu a fost suficient blamat. "<<Verdictul>> s-ar fi putut transforma in document istoric", scrie ziaristul Martin Marcus, dar nu a fost sa fie asa. Si inca ceva important: nu intamplator nu a putut fi gasit nici un martor al apararii. E inca greu, chiar si in Israel, asumarea sau, mai exact, recunoasterea raului savarsit de comunistii evrei impotriva evreilor si romanilor, deopotriva.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.