Presedintele Serbiei a propus, marti, o perioada de gratie de 20 de ani inainte de a fi luata o decizie asupra statutului final al provinciei Kosovo, sugestie care a fost insa respinsa imediat de premierul proviniciei si de europeni, informeaza Media
Presedintele Serbiei a propus, marti, o perioada de gratie de 20 de ani inainte de a fi luata o decizie asupra statutului final al provinciei Kosovo, sugestie care a fost insa respinsa imediat de premierul proviniciei si de europeni, informeaza Mediafax. Disputa de la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU dedicata problemei Kosovo a ilustrat divergentele dintre cele doua parti cu doar cateva zile inainte de mult asteptatele negocieri in legatura cu viitorul statut al Kosovo, organizate de ONU, care vor incepe luni la Viena. Presedintele sarb, Boris Tadici, a oferit proviniciei o ampla autonomie, dar a respins din nou acordarea independentei. El a apreciat ca statutul provinciei ar putea fi renegociat "dupa o anumita perioada de timp, ca de exemplu 20 de ani". Premierul proviniciei Kosovo, Bajram Kosumi - primul sef al Executivului de la Pristina care a luat parte la o reuniune a Consiliului de Securitate - a respins aceasta sugestie. Tadici si ambasadorul rus la ONU, Andrei Denisov, au avertizat ca independenta provinciei ar putea avea consecinte asupra altor conflicte. In plus, presedintele rus, Vladimir Putin, sugerase ca, daca Kosovo ar obtine independenta, acelasi lucru s-ar putea intampla in cazul provinciilor Abhazia si Osetia de Sud. UE si alte state care actioneaza ca observatori, printre care Rusia, doresc rezolvarea problemei statutului anul acesta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.