Oficial, singurii romani prezenti la Festivalul Multicultural National de Arta de la Canberra (Australia) sunt cei care prezinta piesa "Scaunele", de Eugen Ionesco, produsa de Compania de Teatru D'aya, respectiv: Adriana Trandafir, Mihai Razus si Gab
Oficial, singurii romani prezenti la Festivalul Multicultural National de Arta de la Canberra (Australia) sunt cei care prezinta piesa "Scaunele", de Eugen Ionesco, produsa de Compania de Teatru D'aya, respectiv: Adriana Trandafir, Mihai Razus si Gabriel Fatu; coregrafia: Ioana Marchidan; scenografia: Doina Levintza; regia: Chris Simion. "In teatru este necesar sa cauti sa concurezi, sa iti provoci competitia, sa vezi cat mai multe spectacole din cat mai diverse spatii. Este important sa stii pe unde te afli in raport cu o alta cultura, unde se situeaza intuitia ta artistica, cat de diferit sau cat de apropiat este limbajul scenic al unui artist dintr-un alt orizont spiritual fata de al tau. Pentru un profesionist, cautarea aceasta artistica este vitala", considera regizorul spectacolului. "Scaunele" a avut deja o reprezentatie speciala la Sidney, urmand a fi jucat (in limba engleza), intre 14 si 16 februarie, in cadrul Festivalului de la Canberra. In 2004, "Scaunele" a fost selectat de catre Alliance Francaise (din 68 de productii) si a fost distins cu mentiunea pentru "Cel mai bun spectacol". In urma acestei selectii, piesa a fost prezentata in India, cu ocazia Lunii Francofoniei organizata de catre Ambasada Frantei la New Delhi. Tot in 2004, in septembrie, spectacolul a reprezentat Romania in Festivalul de Teatru Experimental din Egipt. In iulie 2005, la Premiile Ambasadei Indiei la Bucuresti, spectacolul a obtinut "Premiul pentru Regie" acordat de catre ES, Ajai Malhotra si de Mona Musca, fost ministru al Culturii si Cultelor. Anul trecut, spectacolul a fost jucat de cateva ori la Sala "Camil Petrescu" a Teatrului National Bucuresti, iar dupa revenirea din Australia - deplasarea fiind posibila cu sprijinul Marshal Turism -, "Scaunele" vor reveni pe una dintre scenele bucurestene. Intre 6 si 19 februarie, la Canberra se desfasoara Festivalul National Multicultural de Arta, eveniment ce reuneste anual, incepand cu 1997, teatru si film, concerte live, dans si expozitii dintre cele mai diverse. Sunt prezenti, alaturi de artistii locali, artisti invitati din tari ca Franta, Germania, China, Danemarca, Noua Zeelanda, Japonia, India, Spania si, anul acesta, si Romania. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.