Postul de televiziune australian SBS a difuzat, ieri, un nou set de imagini, relevante pentru "oroarea" relelor tratamente aplicate de militarii americani prizonierilor irakieni de la Abu Ghraib, facilitatea de detentie aflandu-se, in 2004, in centru
Postul de televiziune australian SBS a difuzat, ieri, un nou set de imagini, relevante pentru "oroarea" relelor tratamente aplicate de militarii americani prizonierilor irakieni de la Abu Ghraib, facilitatea de detentie aflandu-se, in 2004, in centrul unui scandal asemanator, transmite Rompres. Cele 60 de instantanee prezentate in cadrul emisiunii Dateline infatiseaza cazuri de "crima, tortura si umilire sexuala" petrecute la Abu Ghraib in 2003, potrivit reprezentantilor SBS, citati de BBC, imaginile constituind probe in cadrul unui proces aflat pe rol in SUA. Unul din materialele video difuzate de SBS arata un detinut care se loveste, in mod repetat, cu capul de un perete, in vreme ce un set de fotografii, aparent tot de la Abu Ghraib, prezinta cadavre si prizonieri cu rani pe corp sau la cap. "Publicul trebuie sa decida, in urma vizionarii imaginilor, ce trebuie facut", a declarat producatorul emisiunii Dateline, preluat de BBC, apreciind ca opinia publica internationala trebuie sa cunoasca intregul adevar despre ceea ce se petrece in realitate la Abu Ghraib.
Metodele americane
Dezvaluirile SBS intervin in contextul in care un militar american a declarat, marti, ca militarii americani din cadrul centrului de detentie din apropiere de Bagdad s-au folosit de copiii prizonierilor irakieni pentru a-i face sa cedeze nervos pe acestia din urma, relateaza Rompres. In timpul unei audieri in Camera Reprezentantilor, Sergentul Samuel Provance, retrogradat, de altfel, dupa ce depus marturie in legatura cu abuzurile de la Abu Ghraib, a oferit, drept exemplu cazul generalului irakian Hamid Zabar, povestind cum "fiul lui Zabar, in varsta de 16 ani, a fost supus abuzurilor pentru a-l determina pe general sa vorbeasca". Militarul american a precizat ca fiul lui Zabar a fost plasat in detentie cu detinutii de drept comun, desi nu i se aducea nici o acuzatie si se stia faptul ca detinutii "de drept comun" se violau unii pe altii, declarand ca abuzurile impotriva copiilor reprezinta o metoda folosita frecvent la Abu Ghraib pentru a-i "inmuia" pe parinti. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.