ONU a incercat, marti, sa se delimiteze de raportul care acuza Washingtonul de rele tratamente aplicate detinutilor de la baza americana Guantanamo, recomandand inchiderea facilitatii de detentie americane din Cuba, informeaza Mediafax. "Documentul a
ONU a incercat, marti, sa se delimiteze de raportul care acuza Washingtonul de rele tratamente aplicate detinutilor de la baza americana Guantanamo, recomandand inchiderea facilitatii de detentie americane din Cuba, informeaza Mediafax. "Documentul a fost redactat de raportori independenti desemnati de Comisia pentru Drepturile Omului, si nu de Inaltul comisar Louise Arbour sau de secretarul general Kofi Annan", a fost replica purtatorului de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, la dezvaluirile recente din presa americana, potrivit carora un proiect de raport al ONU considera ca tratamentele aplicate de militarii americani detinutilor de la Guantanamo se apropie de definitia torturii prevazuta in Conventia Impotriva Torturii a Natiunilor Unite. Documentul, redactat de cinci membri ai Comisiei ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva si publicat de Los Angeles Times, mentioneaza, printre practicile brutale folosite in cadrul facilitatii de detentie americane din Cuba, alimentarea artificiala, prin intermediul intubarii nazale, dar si unele metode de interogare neconventionala, punand, totodata, la indoiala statutul legal al bazei de la Guantanamo.
Detinutii de la Guantanamo nu pot invoca prevederile Constitutiei americane, sustin avocatii Guvernului in fata Curtii Supreme de Justitie, asteptata sa se pronunte intr-un caz ce ar putea conduce la anularea a zeci de reclamatii formulate de detinuti, informeaza Mediafax. Guvernul american avanseaza aceasta teorie pentru a combate plangerea lui Salim Ahmed Hamdan, un yemenit care contesta validitatea tribunalelor militare extraordinare infiintate de Pentagon pentru detinutii de la Guantanamo. "Un cetatean strain considerat combatant inamic si detinut in afara Statelor Unite nu beneficiaza de protectia constitutionala", care prevede anumite drepturi pentru toti detinutii din Statele Unite, sustine Administratia de la Washington. O lege promulgata la sfarsitul lunii decembrie instaureaza o procedura speciala pentru Guantanamo, limitand considerabil apelurile la curtile civile. Potrivit acesteia, prizonierii nu isi vor mai putea contesta detentia in fata justitiei civile, iar Administratia sustine aplicarea retroactiva a acestui amendament. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.