Omul politic presupune in primul rand un om cult. Cultura informeaza si pune omul politic in permanent contact cu realitatea.
Nu numai bunul simt e ghidul in labirintul vremurilor si niciodata un om politic nu va putea sa-si spuna cu autoritate
Omul politic presupune in primul rand un om cult. Cultura informeaza si pune omul politic in permanent contact cu realitatea.
Nu numai bunul simt e ghidul in labirintul vremurilor si niciodata un om politic nu va putea sa-si spuna cu autoritate parerea daca nu va fi la curent cu diferitele solutiuni, ce cauta sa gaseasca impas din nebuloasa in care traim. Aceste vremuri grave au facut ca numeroase teorii sa circule si sa se straduiasca a gasi luminisul. Omul politic e dator sa fie la curent cu aceste cercetari, si dupa o laborioasa rasfoire sa aleaga neghina de grau. Franta se poate fali cu oameni politici care gandesc. Adica ideile se aerisesc, primesc un curent de viata noua, de primenire a conceptiilor. Nu odata aflam ca un om politic a dat la iveala un opus de faima, care marcheaza o halta in evolutia Frantei. De aceia in Republica Franceza exista o puternica opinie publica, intrucat conducatorii o pregatesc prin vorba lor, care nu e stereotipa si obsedant de asemanatoare. Adica asa cum se intampla la noi. Omul politic roman este un incult. Cartea este pentru el straina si singura sa lectura e gazeta partidului, numai daca isi vede inserata fotografia. Acum cativa ani o revista intervievand un fost prim-ministru si sef de mare partid asupra cartii favorite, a primit raspunsul ca a uitat numele autorului...
E firesc deci sa fim in urma cu evolutia culturei si sa avem o politica numai de suduieli si ciomag. Polemica de idei nu exista intrucat politicienii nu cunosc nici un tom de specialitate, multumindu-se sa agite cateva idei si fraze, prinse in fuga, devenind doar vorbitorii ideilor lansate de altii. Pentru politicianul roman statul visat de Platon inseamna pentru el o veritabila sinucidere...
ZIUA, 16 februarie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.