Sedinta plenului CSM de ieri nu s-a putut desfasura din cauza lipsei cvorumului. Pe ordinea de zi a figurat celebrul dosar Bivolaru-Suedia, in care Ministerul Justitiei a depus un raport al inspectiei proprii. Tot ieri a fost depus la dosar si raport
Sedinta plenului CSM de ieri nu s-a putut desfasura din cauza lipsei cvorumului. Pe ordinea de zi a figurat celebrul dosar Bivolaru-Suedia, in care Ministerul Justitiei a depus un raport al inspectiei proprii. Tot ieri a fost depus la dosar si raportul Inspectiei CSM, efectuat in urma descoperirii unor grave nereguli procedurale existente in documentatia referitoare la cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, formulata de MJ pentru aducerea in tara a inculpatului "scapat" nu se stie cum peste granita. Implicarea CSM a survenit in urma deciziei unei instante din Suedia, care a hotarat ca Bivolaru sa primeasca statutul de refugiat politic in tara din nordul Europei. Concluzia finala a Inspectiei CSM a fost aceea ca solutia pronuntata de instanta suedeza a avut la baza motive politice, si nu cauze ce tin Justitia din Romania. Concret, CSM a ajuns la concluzia ca atmosfera politica creata in jurul gurului Bivolaru a generat convingerea judecatorilor suedezi ca acesta ar putea fi victima unei persecutii politice in Romania. Pe de alta parte, CSM a decoperit ca autoritatile abilitate sa trimita in Suedia documentatia necesara in acest caz au dovedit incompetenta in intocmirea actelor procedurale interne si internationale, referitoare la extradare. Din raportul CSM mai rezulta ca posibilele abuzuri ale procurorilor anchetatori, reclamate de MISA, in dosarul cu infractiuni grave puse in sarcina lui Bivolaru, nu au legatura cu solutia pronuntata de instanta suedeza. Cei care au lipsit de la sedinta plenului CSM au fost, pe langa judecatoarea Maria Huza si procurorul Alexandru Tuculeanu, ambii recent pensionati, si procurorul Liviu Dascalescu, ministrul Macovei si Avram Filipas, reprezentant al societatii civile in CSM. (Silviu ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.