Unul dintre actionarii minoritari ai Oltchim, firma Lindsell Enterprises, a solicitat Consiliului Concurentei declansarea unei investigatii pentru a analiza masurile susceptibile de a fi ajutor de stat, acordate combinatului din Ramnicu Valcea prin c
Unul dintre actionarii minoritari ai Oltchim, firma Lindsell Enterprises, a solicitat Consiliului Concurentei declansarea unei investigatii pentru a analiza masurile susceptibile de a fi ajutor de stat, acordate combinatului din Ramnicu Valcea prin conversia in actiuni a unor datorii detinute de stat. In urma acestor operatiuni, participatia Lindsell Enterprises, dar si a restului actionarilor minoritari, a fost diminuata considerabil in favoarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Majorarea de capital este inca subiect de disputa in justitie intre cele doua parti implicate, astfel ca nu a fost pana in prezent finalizata.
Potrivit sesizarii, se considera majorarea de capital ca fiind echivalentul unei "nationalizari a societatii valcene". De asemenea, in opinia actionarului minoritar, operatiunea reprezinta "un ajutor de stat nenotificat la Consiliul Concurentei" si sustine ca are "interesul sa reduca riscul falimentarii societatii Oltchim, prin impunerea rambursarii ajutorului de stat nelegal la data integrarii Romaniei in Uniunea Europeana". Lindsell motiveaza ca ajutorul de stat acordat Oltchim a constat in garantii de stat la o serie de credite si ca acest sprijin initial a fost reluat si continuat ulterior in forma conversiei datoriilor, rezultate prin neplata creditelor garantate de stat, in capital aportat de stat la Oltchim.
Pe de alta parte, MEC si AVAS au initiat un proiect de act normativ prin care MEC va fi mandatat sa voteze in adunarea actionarilor Oltchim revocarea deciziei prin care a fost aprobata conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari. Potrivit MEC si AVAS, operatiunile vor determina accelerarea procesului de privatizare, asigurarea resurselor financiare necesare Oltchim pentru rambursarea unor credite externe si instituirea unor masuri asiguratorii impotriva instrainarilor patrimoniului companiei. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.