Primarul care demisioneaza din partidul care l-a sustinut in alegeri isi pierde mandatul, aceasta masura fiind valabila si in cazul consilierilor locali care se inscriu in alta formatiune politica decat cea pe listele careia a fost ales. In cazul in
Primarul care demisioneaza din partidul care l-a sustinut in alegeri isi pierde mandatul, aceasta masura fiind valabila si in cazul consilierilor locali care se inscriu in alta formatiune politica decat cea pe listele careia a fost ales. In cazul in care primarii sunt exclusi din partid, ei isi pot continua, totusi, mandatul. Aceste masuri au fost stabilite ieri de Comisia Juridica a Senatului, care a aprobat noua forma a Statutului alesilor locali. Aceste reglementari, menite sa descurajeze migratia politica a alesilor locali, tentati de a trece din Opozitie catre partidele aflate la guvernare, au fost votate in unanimitate de senatorii juristi. Legea subliniaza clar ca aceasta calitate de primar inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in situatia pierderii, din vina sa, a calitatii de membru al partidului pe a carui lista a fost ales".
Protest PC
Inainte ca textul sa fie supus la vot, prevederea respectiva a generat insa discutii contradictorii, senatorul conservator Gavrila Vasilescu subliniind ca masura ar putea fi la limita constitutionalitatii: "Primarul este ales prin vot uninominal, deci are legitimitatea alegerii sale si nu este normal sa-si piarda mandatul daca trece la un alt partid". Comentariul senatorului nu a fost insa impartasit de colegii juristi, care au decis mentinerea solutiei. In privinta consilierilor locali, legea prevede conditii mai stricte, acestia fiind pasibili de pierderea mandatului si ca urmare a demisiei, si ca urmare a excluderii din partid. O alta modificare introdusa in textul legii se refera la obligativitatea alesilor locali de a absolvi un curs de pregatire in primul an de mandat, a carui durata variaza in functie de "cat sunt de prosti", dupa cum a comentat malitios pesedistul Doru Ioan Taracila. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.