Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru acest an "o abatere marginala a inflatiei" pana la 6,5%, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu (foto). Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a afirmat rece
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru acest an "o abatere marginala a inflatiei" pana la 6,5%, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu (foto). Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, a afirmat recent ca BNR va avea dificultati in atingerea unei tinte de inflatie in acest an, anticipand cresterea preturilor de consum la 6,5%. Cu toate acestea, banca centrala a decis sa revizuiasca in crestere obiectivul privind inflatia pentru acest an, de 5% plus/minus un punct procentual, pentru a nu da senzatia de relaxare a politicii monetare. Potrivit guvernatorului BNR, o tinta mai inalta pentru 2006 ar avea ca efect, pe langa modificarea anticipatiilor cu privire la cresterile de preturi, si o inflatie efectiva mai mare inainte de 2007. "Mentinerea tintelor pentru 2006 si 2007 nu este exact ceea ce ne-am fi dorit, dar este un rau mai mic decat modificarea tintelor pentru acest an si anul viitor", a afirmat Isarescu. Prognoza bancii centrale indica o reintoarcere a inflatiei in intervalul de variatie anuntat ca obiectiv, in prima parte a anului 2007 si chiar apropierea de tinta stabilita pentru finalul anul viitor, respectiv 4%. El a recunoscut ca tintele sunt foarte ambitioase si "nu usor de atins". "Pentru Romania timpul a devenit foarte scurt. Toate intarzierile se razbuna si trebuie sa devenim foarte ambitiosi. 2007 nu mai este un obiectiv foarte indepartat", a adaugat Isarescu. In ceea ce priveste abaterea mai consistenta de la inceputul acestui an la nivelul inflatiei, Isarescu afirma ca aceasta este temporara si nu afecteaza traiectoria de dezinflatie pe termen mediu din proiectia BNR. Isarescu afirma ca proiectiile BNR au in vedere variantele cele mai pesimiste in ceea ce priveste evolutia preturilor internationale la gaze si petrol, a celor volatile din intern (fructe, oua, legume) precum si a celor administrate, preturi pe care BNR nu le poate controla. Potrivit estimarilor bancii centrale, majorarile preturilor administrate programate pentru acest an vor contribui la cresterea preturilor de consum cu trei puncte procentuale, in timp ce cresterea preturilor ca efect al apropierii de integrarea in Uniunea Europeana este estimata a avea un efect de doua puncte procentuale.
Isarescu: "Din vara vom avea o scadere a cererii"
"Pentru atingerea obiectivelor noastre ne bazam in principal pe controlul cererii agregate. Excesul de cerere va fi diminuat sensibil pana in vara acestui an si apoi vom avea chiar o scadere a cererii, datorita masurilor de restrictionare a creditului in valuta si de temperare a cresterii creditului in lei. Aceste masuri vor duce la o diminuare a creditului de consum si la o crestere a creditului de productie", a explicat Mugur Isarescu. El a tinut sa precizeze ca Banca Nationala nu controleaza politica fiscala si nici politica salariala si de venituri, insa pastrarea tintei de deficit bugetar la 0,5% de catre Ministerul Finantelor sprijina reducerea inflatiei. In plus, in acest an autoritatile au anuntat o politica mai prudenta in domeniul salarial. In ceea ce priveste atingerea tintei de inflatie pe 2007, seful BNR a precizat ca mizeaza in principal pe disparitia excesului de cerere si pe cresterea mai redusa a preturilor administrate.
Tot in scopul reducerii inflatiei, guvernatorul BNR recomanda autoritatilor sa apeleze la finantari in lei de pe piata interna, dupa ce a constrans bancile sa se reorienteze de pe valuta pe moneda nationala. "Schimbarea accentului spre finantarea interna este critica si ar putea deveni prioritatea numarul unu a Romaniei. La nivel privat s-a actionat obligand bancile sa se reorienteze. Asta trebuie sa faca si Guvernul", a spus Isarescu. Oficialul BNR s-a pronuntat si in favoarea refinantarii in moneda nationala a unei parti din datoria externa deja contractata. El a explicat ca finantarea in lei a proiectelor este neinflationista si contribuie la absorbtia excesului de lichiditate din piata interna.
Banca Nationala a trecut, la jumatatea anului trecut, la regimul de tintire directa a inflatiei. Obiectivul pentru anul 2005 a fost de 7,5% plus/minus un punct procentual, a fost depasit "marginal", inflatia ajungand la 8,6%. Potrivit guvernatorului Isarescu, cauzele depasirii intervalului de variatie in 2005 sunt anticiparea incorecta a efectelor majorarilor preturilor administrate, persistenta excesului de cerere, alimentata de cresterile salariale si de venituri, cresterea creditului neguvernamental si evenimentele anului, respectiv volatilitatea preturilor alimentare cauzata de inundatii, majorarea preturilor internationale la gaze si petrol si dezbaterile pe tema efectelor inflationiste ale denominarii leului. Si in acest an ar putea sa apara efecte adverse care ar putea devia rata inflatiei de la traiectoria prognozata. Potrivit bancii centrale, aceste efecte ar putea fi generate de de o politica salariala si fiscala insuficient de austere, de un curs de schimb superior celui proiectat, de cresteri mai ample ale preturilor energetice si ale unor produse alimentare, de majorarea mai consistenta a preturilor administrate sau de modificarea calendarului de aplicare.
Pierderile BNR in 2005 - cateva sute de milioane de euro
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incheiat anul trecut cu o pierdere totala de cateva sute de milioane de euro, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Eventualitatea ca pierderea operationala a BNR sa devina o pierdere reala a fost anuntata de Isarescu inca din toamna anului trecut. La acea data, guvernatorul BNR a explicat comisiilor parlamentare de specialitate ca aprecierea leului nu va mai duce la diferente favorabile din reevaluarea rezervelor, care sa acopere costurile efectuate de banca centrala cu operatiunile de sterilizare. Aceste sume negative provin din operatiunile efectuate de banca centrala pentru a atrage excesul de lichiditate in lei din piata interbancara. Operatiunile de sterilizare sunt parte din masurile de reducere a ratei inflatiei. Astfel, banca centrala urmareste ca excesul de lichiditate sa nu se regaseasca intr-o cerere suplimentara, care ar inflama preturile de consum. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.