Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a dezvaluit ieri intr-o emisiune la TVR ca amendamentul din recomandarea Consiliului Europei privind eliminarea din constitutiile tarilor europene a sintagmei de "stat national" apartine de fapt deputatului PSD Adrian Sev
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a dezvaluit ieri intr-o emisiune la TVR ca amendamentul din recomandarea Consiliului Europei privind eliminarea din constitutiile tarilor europene a sintagmei de "stat national" apartine de fapt deputatului PSD Adrian Severin. "Trebuie sa va recunosc ca amendamentul pentru care am fost atacat, privind modificarea legislatiilor nationale, inclusiv a Constitutiei, care sa elimine autodefinirea ca state pur etnice sau pur civice are un singur mare defect din punctul meu de vedere: nu este redactat de mine, ci a fost amendamentul domnului Severin, pe care il felicit", a afirmat Frunda. El a adaugat ca este cu constiinta impacata pentru ca a facut o recomandare buna, care a fost adoptata cu majoritate de doua treimi, aceasta reprezentand "un punct rosu" pentru Romania.
Recomandare buna, raport prost
Deputatul Adrian Severin a contrazis afirmatia senatorului UDMR, sustinand ca nu exista nici un amendament care sa recomande modificarea Constitutiei Romaniei sau a altor tari. "Nu stiu pentru ce a fost atacat domnul Frunda. Nu exista nici un amendament care sa vorbeasca despre schimbarea Constitutiei. Recomandarea este foarte buna, daca vreti imi apartine mie, mi-o insusesc suta la suta. Problema e ca a fost o recomandare buna si un raport prost. Cu recomandarea nu avem nimic", a declarat Severin. El a precizat ca in afara a trei articole introductive care ii apartin lui Frunda, si alte cateva care fac trimiteri la Carta Europeana pentru Limbile Minoritatilor, restul sunt articolele sale toate. Mai mult, deputatul PSD a mentionat saptamana trecuta, intr-o emisiune radio, ca textul recomandarii "bun sau rau, nu este nici creatia si nici initiativa domnului Frunda, ci produsul Comisiei juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care a invalidat in realitate tezele principale ale proiectului prezentat de domnul Frunda".
Senatorul UDMR a fost invitat astazi la comisiile juridice reunite ale Parlamentului, unde va da explicatii pentru activitatea sa la Consiliul Europei de la Strasbourg.
Conducerile celor doua Camere au luat aceasta decizie in urma scrisorilor grupurilor parlamentare ale PSD si PRM din Senat, care au solicitat inlocuirea lui Frunda din fruntea delegatiei parlamentare a APCE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.