La o luna dupa uriasa victorie a Hamas in alegerile palestiniene, Washingtonul si Tel Avivul nu stiu cum sa inghita aceasta galusca amara neasteptata. Pentru israelieni, ca si pentru americani, Hamas constituie o organizatie terorista. Nu se discuta
La o luna dupa uriasa victorie a Hamas in alegerile palestiniene, Washingtonul si Tel Avivul nu stiu cum sa inghita aceasta galusca amara neasteptata. Pentru israelieni, ca si pentru americani, Hamas constituie o organizatie terorista. Nu se discuta cu ea, cand exista vreo ocazie buna, sau chiar cand nu exista o asemenea ocazie, i se mai taie "hidrei" un cap. Peste cateva zile, Hamas va prelua puterea, un membru al organizatiei va deveni premier la Ramallah, iar in Parlamentul palestinian, Hamas va detine majoritatea. Transformarea teritoriilor palestiniene intr-o "zona Hamas" este de neconceput pentru responsabilii israelieni. Tel Avivul a decis sa nu aiba nici o relatie cu Autoritatea Palestiniana, cu Hamas la putere. Mai mult, cotidianul "New York Times", care e socotit drept cea mai de incredere sursa de informatii din presa internationala, a dezvaluit, zilele acestea, existenta unei conspiratii americano-israeliene pentru doborarea "regimului Hamas".
Planul si artizanii sai
Vor fi intreprinse tot soiul de actiuni pentru dezechilibrarea regimului Hamas, nefiind exclusa nici interventia militara. Daca cele relatate de "New York Times" sunt adevarate, Guvernul palestinian al Hamas va fi nevoit sa demisioneze, iar palestinienii vor fi chemati la o noua runda de alegeri. "Dezechilibrarea" regimului se va face prin infometarea oamenilor, Israelul va "ingheta" cele 55 de milioane de dolari pe care lunar le transfera Autoritatii Palestiniene. Sunt banii proveniti din perceperea taxelor vamale pentru marfurile palestiniene exportate prin porturile controlate de Israel. Concomitent, Statele Unite si tarile europene vor suspenda toate ajutoarele financiare. Viata economica din teritoriile palestiniene va intra in colaps. Dupa cateva luni, cand palestinienii vor "crapa" de foame, presedintele Mahmud Abbas (Abu Mazen) va fi silit sa proclame noi alegeri. Intregul plan se bizuie pe ideea ca palestinienii vor pricepe "aluzia" si nu vor mai vota Hamas. Dar ce se va intampla daca in noile alegeri, poporul palestinian, satul de ineficienta si coruptia Fatah, va alege din nou Hamasul, se intreaba analistii politici si militari. "New York Times" dezvaluie ca planul a fost elaborat la cel mai inalt nivel executiv. Chiar si sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, ar fi implicata. Casa Alba a dezmintit existenta acestei conspiratii. "Nu exista un asemenea plan israeliano-american", a declarat Scott McClellan, purtatorul de cuvant al Casei Albe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.