In aceasta seara (16 februarie), dar si maine, de la orele 19.00, Ateneul Roman va gazdui doua concerte extraordinare, avand acelasi program si aceiasi artisti. Este vorba despre lucrarea "Patimile si Invierea Domnului (Oratoriul bizantin de Pasti)"
In aceasta seara (16 februarie), dar si maine, de la orele 19.00, Ateneul Roman va gazdui doua concerte extraordinare, avand acelasi program si aceiasi artisti. Este vorba despre lucrarea "Patimile si Invierea Domnului (Oratoriul bizantin de Pasti)" de Paul Constantinescu. La pupitrul Filarmonicii "George Enescu" se va afla Florentin Mihaescu, corul va fi dirijat de catre Iosif Ion Prunner, iar solisti vor fi: Gheorghe Rosu, Pompeiu Harasteanu, Vladimir Deveselu, Geanina Munteanu, Irina Iordachescu, Anda Pop, Gheorghe Mogosanu.
Pe 3 martie 1946 avea loc, sub cupola Ateneului Roman, prima auditie absoluta a oratoriului "Patimile Domnului" pentru solisti, cor si orchestra, pe texte bizantine din secolul al XIII-lea transcrise si oranduite de Ioan D. Petrescu. Despre ceea ce a realizat compozitorul Paul Constantinescu (1909 - 1963), "Jurnalul de dimineata" in editia din 11 iulie 1946 titra, sub semnatura lui Emanoil Ciomac: "O lucrare care, cred, fara exagerare, ca este cea mai importanta capodopera romaneasca din ultimii 25 de ani...".
Infiintat in 1950 la initiativa directorului de atunci al Filarmonicii "George Enescu", dirijorul Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii a desfasurat in toata aceasta perioada o activitate sustinuta, abordand un repertoriu foarte variat ce cuprinde lucrari a capella si vocal-simfonice, apartinand marilor epoci creatoare, de la Renastere la muzica actuala. Daca pana in 1990, activitatea corului a fost bogata, incepand din acest an, Corul Academic al Filarmonicii a avut prilejul sa participe la evenimente deosebite pentru lumea muzicala romaneasca: intalnirea (1995) cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecky, in dubla calitate de compozitor si dirijor; la Festivalul International "George Enescu" (1998) colaborarea cu Orchestra Nationala a Frantei, sub bagheta maestrului Lawrence Foster, pentru realizarea operei "Oedip" de George Enescu in concert; colaborarea cu Orchestra Simfonica a Cataluniei, pentru prezentarea in prima auditie a Oratoriului "Standing Stone" de Paul McCartney. Corul a mai colaborat in ultimii ani cu orchestra de la Balsoi, cu London Symphony Orchestra, dar si cu Orchestra Festivalului de la Varsovia. Din anul 1997 dirijorul permanent al Corului este Iosif Ion Prunner, apreciat pianist si dirijor de orchestra si de opera. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.