Pana in prezent, pe rolul CSM s-a inregistrat o singura actiune a Ministerului Finantelor, prin care statul roman urmareste recuperarea unor prejudicii create la CEDO de anumiti magistrati. Actiunea MF a ramas nesolutionata, intrucat CSM lucreaza la
Pana in prezent, pe rolul CSM s-a inregistrat o singura actiune a Ministerului Finantelor, prin care statul roman urmareste recuperarea unor prejudicii create la CEDO de anumiti magistrati. Actiunea MF a ramas nesolutionata, intrucat CSM lucreaza la fundamentarea avizarii actiunii in regres. Au ramas nesanctionati pecuniar o serie de judecatori cu rebut profesional la CEDO, Strasbourg, in mai multe dosare in care s-au inregistrat daune materiale si morale substantiale. Dosarul "Pantea vs Romania" (46.000 de euro) vizeaza erorile si abuzurile unor procurori, care, culmea, au decis incarcerarea procurorului Pantea, ajuns victima a sistemului penitenciar in Romania, nereformat. Un dosar fierbinte este cel al celebrului general Florica, (de la Garda Financiara), retinut si arestat abuziv in dosarul Assos-Tigareta (20.000 de euro, suma imputabila unor judecatori bucuresteni). Dosarul Dalban vs Romania (20.000 de euro), a ramas fara actiune in regres, in timp ce judecatorii din Roman si Piatra Neamt sunt bine-mersi, desi l-au condamnat abuziv la inchisoare si la interdictia pe termen nelimitat de a profesa ziaristica, pe jurnalistul Ionel Dalban (decedat in timpul epuizantelor procese intentate si castigate de senatorul Radu Timofte, actualul sef al SRI). Nerezolvat, sub aspectul actiunilor in regres a ramas si dosarul ziaristului Cornel Sabou din Baia-Mare (condamnat la inchisoare si incarcerat desi era bolnav de TBC). Cei patru judecatori de la Judecatoria si Tribunalul Bistrita-Nasaud sunt si ei bine-mersi, unii pretinzand si functii de conducere in sistemul judiciar. Si, mai grav, nerezolvate au ramas actiunile in regres ce trebuiau demarate in arhicunoscutele cazuri Vasilescu vs Romania si Brumarescu vs Romania (dosare cu revendicari imobiliare care au speriat Europa prin incalcarile dreptului de proprietate, comise in serie de anumiti judecatori romani). (S.A.)
SIJR numara 500 de membri
Sindicatul Independent al Juristilor din Romania (SIJR - presedinte: avocat Pompiliu Bota) a fost infiintat in baza legii sindicale nr.54/2003, prin sentinta irevocabila a Judecatoriei Campina (nr.4 din 4 aprilie 2005). SIJR, prin statutul si componenta sa, este unic in Europa. Pot fi membrii SIJR licentiatii in drept (orice jurist din Romania), dar si studentii facultatilor de drept. SIJR apara drepturile membrilor sai (peste 500 la numar in prezent), in fata instantelor si diverselor organe ale statului. Este o organizatie tipic sindicala si nu poate fi desfiintata de nici o autoritate. SIJR a formulat multe plangeri penale si actiuni civile in Justitie (parchete, instante CSM etc.) urmarind apararea interesului public. Organizeaza lunar conferinte de presa pe temele reformei in Justitie. SIJR asigura asistenta juridica gratuita persoanelor defavorizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.