Postul ungar de televiziune Duna TV va lansa in viitorul apropiat un nou canal ce se va numi chiar "Autonomie", a anuntat presedintele Duna TV, Laszlo Cselenyi, intr-o emisiune la postul public Radio Kossuth, informeaza Rompres. "Noul canal TV va fi
Postul ungar de televiziune Duna TV va lansa in viitorul apropiat un nou canal ce se va numi chiar "Autonomie", a anuntat presedintele Duna TV, Laszlo Cselenyi, intr-o emisiune la postul public Radio Kossuth, informeaza Rompres. "Noul canal TV va fi chemat sa dovedeasca faptul ca nu suntem singuri in lume cu problemele, cu grijile noastre, ca, daca in Europa tinem seama de toate minoritatile, de toate populatiile mici, atunci putem considera ca minoritatile formeaza, in realitate, majoritatea, deci nu suntem orfanii Europei, ci avem pe cine sa ne sprijinim", a explicat Cselenyi. In cadrul aceleiasi emisiuni transmise de Radio Kossuth, Smaranda Enache, co-presedintele Ligii Pro-Europa din Romania, a afirmat ca "cele mai multe partide din Romania ar vrea sa nu accepte autonomia culturala, iar in ce priveste autonomia teritoriala, cum ar fi cea a Tinutului Secuiesc, opozitia este si mai puternica". Smaranda Enache si-a exprimat convingerea ca UE va exercita presiuni asupra Romaniei, in sensul ca aceste forme de autonomie vor trebui acceptate, deoarece - a spus ea - aceste forme de autonomie sunt strans legate de democratie.
Pe de alta parte, o scrisoare intocmita de membrii Comitetului de initiativa pentru infiintarea Universitatii "Bolyai" (CIB), in care se cere o autonomie pentru liniile de studiu in maghiara din cadrul Universitatii Babes Bolyai (UBB) din Cluj a fost semnata de toti capii bisericilor istorice maghiare. Scrisoarea poarta semnaturile episcopului Bisericii Evanghelice, Dezso Ardojani, arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a episcopului Eparhiei Reformate din Ardeal, Geza Pap si a episcopului Bisericii Unitariene, Arpad Szabo. Practic, maghiarii propun segregarea in locul formulei europene de multiculturalism. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.