Membri ai Parlamentului European au anuntat ca iau in considerare posibilitatea chestionarii unor importanti responsabili din cadrul Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA), precum si a unor oficiali cu rang inalt din administratia de la Washingt
Membri ai Parlamentului European au anuntat ca iau in considerare posibilitatea chestionarii unor importanti responsabili din cadrul Agentiei Centrale de Informatii a SUA (CIA), precum si a unor oficiali cu rang inalt din administratia de la Washington, in cadrul anchetei privind presupusa existenta, in estul Europei, a unor centre de detentie secrete apartinand CIA, informeaza Rompres. De asemenea, s-a sugerat ca ar trebui chestionati si o serie de oficiali din statele asupra carora planeaza suspiciuni ca au adapostit aceste inchisori secrete, si anume Germania, Polonia, Moldova si Marea Britanie, noteaza Reuters. Comitetul Temporar al Parlamentului European, infiintat luna trecuta pentru a ancheta acest caz, s-a reunit luni seara la Strasbourg, pentru a stabili strategia de actiune si lista persoanelor care ar putea fi chestionate. "Suntem aici pentru a gasi adevarul. Trebuie sa gasim dovezi clare", a declarat raportorul Giovanni Fava, subliniind nevoia gasirii a cat mai multe dovezi posibile, inainte de intocmirea primului raport interimar, in iunie. Membrii comitetului intentioneaza ca pana atunci sa isi planifice activitatea in doua etape: primul pas - audierea surselor; al doilea pas ar fi chestionarea, in baza dovezilor gasite, a unor oficialitati cu rang inalt din statele UEi, statele candidate si cele asociate. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, prezent la reuniunea Comitetului, a cerut statelor membre UE sa "coopereze pe deplin" in cadrul anchetei privind presupusa existenta a unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul Europei, informeaza Mediafax."
Cooperarea totala a statelor membre va fi indispensabila daca vrem sa descoperim adevarul", a subliniat Frattini. El a incurajat statele membre sa dea "raspunsuri precise", pana la 21 februarie, in cadrul anchetei conduse de secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, in privinta transportului sau a detentiei secrete in Europa a unor persoane suspectate de terorism. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.