Nu-i nevoie sa amintim aci care's posibilitatile de a'ti apropia opinia unei tari, fara sa o ceri si de a'ti capata simpatiile unui neam fara sa le doresti nesatios. E de ajuns sa constatam ca fiecare om, ori de cat ar fi el de invrajbit in lupta de
Nu-i nevoie sa amintim aci care's posibilitatile de a'ti apropia opinia unei tari, fara sa o ceri si de a'ti capata simpatiile unui neam fara sa le doresti nesatios. E de ajuns sa constatam ca fiecare om, ori de cat ar fi el de invrajbit in lupta de toate zilele, este pana la urma un admirator al pastrarii convingerei, este un indragostit de taria caracterului si mai presus de toate este nemarturisit tovarasul celui nedreptatit. Sufletul omenesc pastreaza inca in el caldura celui izgonit si energia, mai ales cea romaneasca, are suficiente rezerve pentru a apara o cauza pusa in serviciul neamului. De aceea nici o surpriza pentru nimeni ca Iuliu Maniu devine pe zi ce trece idolul multimilor care pipaie pe cont propriu nedreptatea. omul acesta al carui caracter intruchipeaza romanismul de totdeauna este cel care stropit de veninul viperei de la Valeni a suras la acuzatiile ca a pradat tara, chiar a zambit. Cat de mari sunt cancanurile politice din sanul partidelor romanesti! Omul care a parasit presedintia consiliului de ministri ca sa ia o atitudine, cum sa nu aiba de partea lui un intreg popor, omul care a plans pentru prima oara in public intr'un amurg al anului 1918, alaturi de satenii Badacinilor, regasirea si dezrobirea pentru totdeauna?
Da, Iuliu Maniu este idolul multimilor, dar nu al acelora care ii arunca cu noroiu in fata lui, acestia din urma sa fie siguri ca pe de o parte el ar zambi deplangandu-i ca nu stiu ce fac si sa mai fie siguri si de altceva; din cele 18 milioane de romani sunt 11 milioane gata sa-i spele fata cu lacrimile lor, si la nevoie chiar cu sangele lor. Aici este adevarata problema Maniu, si ignor pe cel ce nu-i convine. Insa sa nu uite un lucru. Pe cand in jurul celorlalti oameni politici se gaseste o armata pe care o tine in loc un interes, in jurul lui Maniu se gasesc concentrati toti acei care vor sa triumfe o cauza. Aceasta se numeste Dreptatea.
ZIUA, 15 februarie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.